Båtblogg.no
Frydenbø

LR_Enduro 805 docked - boat overview with swimming

3 turperler i Vestfold-Telemark du må besøke med båt i sommer

Av Mats Hjørnevik 3. juli 2020

Nå er sommeren her, og mange skal nyte late dager på sjøen i båt. Siden det i skrivende stund er Norgesferie som gjelder er det en gylden anledning til å utforske den norske skjærgården. Vi vil fremover vise deg noen av tur-perlene du bør oppleve langs Norgeskysten i sommer og gir deg noen tips på veien.

Kysten av Vestfold-Telemark er kjent for stor variasjon og fantastiske flotte steder. Med alt fra stupbratte klipper til slake sandstrender har dette området mye å by på. Her er våre tre feriefavoritter fra dette området. (Har du tips til fine steder å besøke i Vestfold-Telemark med båt i sommer? Legg igjen en kommentar!)

 

#1 Verdens Ende (Tjøme)

Verdens Ende er en fantastisk plass helt ytterst på Tjøme, utenfor Tønsberg. Verdens Ende er kjent for sitt vippefyr som ble satt opp i 1932, og ikke minst for sine flotte klippeformasjoner og små holmer. Verdens Ende byr på flotte badesteder og du finner også egnet badeplass for små barn. Verdens Ende har også en småbåthavn som kan huse opptil 20 gjester, og priser ligger fra ca 260 kroner og oppover per døgn. Innseilingen til havnen skjer fra sør, og her er det lurt å ha med seg oppdaterte sjøkart på plotteren eller også med godt gammeldags sjøkart i reserve da det finnes mange grunner i området. Gjestehavnen ved Verdens Ende har også fasiliteter som dusj, toaletter, kiosk og restaurant. Verdens Ende huser også besøkssenteret for Færder nasjonalpark, denne er vel verdt et besøk. For mer informasjon, se https://www.visitvestfold.com/verdensende/

 

#2 Stauper (Sandefjord/Tønsberg)

Stauper er en samling småholmer og øyer midt mellom Tønsberg og Sandefjord. Området er kjent for sine værharde dager, men på varme og lune sommerdager er dette et populært og kjent utfartssted med båt. Området har mange flotte muligheter for bading, og ikke minst hopping og stuping, men kan også være egnet for å ha med barn da det finnes enkelte strender i området. Stauper har enklest innseiling fra nordøst* og du skal være litt observant på enkelte skvalpeskjær. Mange av vikene rundt øyene har en maks dybde på rundt 1,5 meter, så det kan være greit å følge med under innseiling. Reiser du fra Sandefjordsfjorden må du nok beregne noe lengre reisetid enn om du legger ut fra Tønsberg, Nøtterøy eller Tjøme.

Naturopplevelsene står i kø på Stauper, med klart vann og imponerende klippeformasjoner, noe som gjør bading snorkling og dykking til en fornøyelse. Her er det bare å ha kameraet klart for uforglemmelige sommeropplevelser! For mer informasjon, se https://vestfold.guide/stauper-1

 

 

Stauper. Kilde: Fotograf Eirik Dahl

 

 

#3 Jomfruland (Kragerø)

Magiske Jomfruland er kanskje en av de mest fantastiske områdene å utforske, både med og uten båt. Jomfruland er en endemorene (en del av "Raet") avsatt fra siste istid (fra ca 10 700-11 000 år siden), og består av rullestein, grus og sand. Øya har fantastiske strender inn mot «Jomfrulandsrenna», mens utsiden av øya (lokalt kalt «Utsia») består av rullesteiner og svaberg. Jomfruland Gjestehavn er åpen i sommerhalvåret og har oppgradert anlegget i 2020 med nye uteliggere. Vann og strøm er tilkoblet og gjestehavnen har serviceanlegg.

Jomfruland har flere fine steder hvor du kan nyte en is eller en matbit, Okidokk (Aasvik brygge) og Haga Kystkafé (Tårnbrygga) har også servering. Blant attraksjonene på øya har du det gamle fyrtårnet (her kan du klatre opp og få en magisk utsikt), tårntjernet (hvor Teodor Kittilsen malte «Nøkken») og ikke minst fuglereservatet på nordøstkysten av Jomfruland (NB! Husk at dette er nasjonalpark).

Innseiling til Jomfruland gjør du lett ved å følge Jomfrulandsrenna enten fra sørvest eller nordøst.

For mer informasjon, se https://www.visittelemark.no/kragero/ting-a-gjore/jomfruland-p580183

 

Nyt den norske skjærgården i sommer!

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar