Båtblogg.no
Frydenbø

Hovedbilde blogginnlegg - 4 tips til hvordan du gjør brygga enklere å bruke

 

4 typer utstyr som gjør båtplassen din superfunksjonell – og enkel å bruke

Av Mats Hjørnevik 26. juni 2021

I løpet av en lang sommer vil båten din oppleve mye slags vær og forhold. Plasseringen av brygga der din båt ligger vil også føre med seg forskjellig krav til ytelse fra fortøyning og utstyr. Enten du har skjærgårdsjeep, daycruiser, bowrider, RIB, cabincruiser eller annen storbåt gjelder det samme; du kan forenkle det å legge til ved din brygge. Vi har summert opp noen typer utstyr som kan gjøre din båtplass både enklere og sikrere.

Bryggefender/fenderlist

Mange ferske båteiere synes ofte at det å skulle legge til ved brygga kan være en utfordring. Derfor handler det ofte om å gjøre ting enklest mulig. Fenderlister langs utriggerne på din båtplass kan spare deg for masse vedlikeholdsarbeid når båten skal i opplag på høsten. Dette kan være spesielt nyttig hvis du har en båt som «driver lett av» ved mye vind etc. De myke fenderlistene er gjerne laget i UV-bestandig EVA-materiale (Ethylene-Vinyl Acetate), et materiale som holder seg mykt og ikke lager merker i gelcoaten når du kommer borti bryggen i det du legger til. Disse får du kjøpt rimelig på for eksempel Biltema eller Jula, og kommer ofte i lengder på 1 meter (de er veldig enkle å dele opp når du må justere lengden noen steder). Et godt tips her er å kjøpe noen solide strips som du fester rundt utriggeren og fenderlisten, bruk gjerne 3-4 strips per lengdemeter. Og vipps, så har du redusert arbeidet med gelcoat-reparasjoner til et minimum!

Riktig tauverk, ferdig justert

Mange bruker båtens orginale tauverk som fortøyningstau også ved båtplassen. Men det kan lønne seg å kjøpe eget tauverk til dette. I tillegg vil det gjøre jobben din mye enklere når du kommer inn til brygga etter en lang dag på sjøen (noe som kan være greit når resten av familien gjør et poeng ut av å komme seg hjem). Dette kan du enkelt gjøre med å skreddersy tauverket på din brygge til din båt. Det er allikevel noen nyttige tips å ta med seg:

  • Kjøp egnet tauverk som er sterkt nok. Dette kan du lese mer om hos Redningsselskapet her. Ta mål av tauene (lengden som kreves) for å lage spesiallengder til din båtplass (husk å legge til noen cm som fortøyningsfjæren trenger).
  • Kause. Dette er et metallstykke som du spleiser tauet rundt. Denne festes med en sjakkel til brygga og reduserer slitasje på tauverk (sammenlignet med å ha tauverket direkte festet i brygga. Kause får du enkelt på for eksempel Biltema eller Jula.
  • Sjakkel. Denne fester du i kausen og spleisen på tauet du har tilpasset og fester den til egnet sted på brygga. Husk å kjøpe en sjakkel som tåler påkjenningen av din båt (større båt krever større sjakkel). Sjakkel får du også på enten en butikk med maritimt utstyr, eller hos Biltema/Jula.
  • Fortøyningsfjær. Denne er laget for å ta av kreftene båten blir utsatt for når den ligger ved brygga. De fjærer av påkjenningene av dragene i tauet når båten beveger seg slik at du unngår «slag» i det tauet stopper båtens bevegelse. Dermed reduserer du mulighet for skader på pullere på båten din.

Lås til båten

Lås til båten er en enkel måte å beskytte deg mot tyveri på. Mange leverandører har forskjellige låsvarianter til båt. Som regel kjøper du båtlås som to separate deler: en låsvaier og selve hengelåsen. Her kommer et godt tips: kjøp gjerne en låsvaier som har nylonstrømpe rundt seg, disse gir mindre mulighet for riper i gelcoaten som f.eks en kjetting kan gi. De fleste hengelåsene som leveres til båtlås kommer i to deler, så det er lurt å være oppmerksom i det du låser opp (det er fort at én av to deler havner i vannet i det låsen åpner seg). Hengelåsene kommer ofte med beskyttelse rundt nøkkellåsen, dette er for å beskytte den mot saltvannet.

Båtmatte på brygga

Ofte kan marinaer har grusplass for parkering av bil, noe som gjør at både du og dine gjester drar med dere sand og stein mot båten. Dette setter flekker, spesielt på mye dørkbelegg og ikke alle båteiere ønsker å ta av skoene før båten entres. En enkel løsning kan være båtmatte med gummiunderside og nylonbelegg. Da får du tørket av sko etc. før du entrer båten. Og vips så har du enkelt et noe renere båthold.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar