Båtblogg.no
Frydenbø

Nordkapp Gran Coupe 905

 

Alene på båttur – hva bør jeg tenke på og hvordan forbereder jeg meg?

Av Erling Svendsen 31. mars 2020

Mange finner stor glede, avslapning og rekreasjon ved å ta en båttur alene. Her er man tett på naturen og det våte element. Om det bare er for å ta en båttur, prøve fiskelykken, eller om det er for å benytte båten som transportmiddel er det noen ting man bør tenke på. Vi gir noen tips og råd til deg som ferdes på sjøen alene og en huskeliste du kan bruke for turer du planlegger fremover.

Hvilke faktorer påvirker viktigheten av forberedelser?

Det å ferdes i farvann utenfor den skandinaviske kystlinjen kan ofte være vakkert, og noen ganger utfordrende. Å håndtere alle slags mulige forhold er viktig, men det er en del forberedende tiltak du også kan gjøre før du reiser ut. Det er selvfølgelig spesielt viktig å forberede seg godt hvis du skal reise ut alene, enten på korte eller lengre turer. Vi har oppsummert noen punkter du kan gjøre for å forberede turen og håper det kan fungere som en huskeliste for deg som skal ut på sjøen.

 

«Båtvettreglene», like viktige som fjellvettreglene?

Det er nesten som man kan overføre konseptet bak fjellvettreglene til «båtvettregler». Selv i tilsynelatende fint vær kan både havtåke og solgangsbris bidra til mer utfordrende forhold på sjøen med relativt plutselig effekt. Her er en del faktorer du kan vurdere og ta hensyn til, og noen tips til forskjellige verktøy du kan bruke for å gjøre turen din på sjøen sikrere.

 

  1. Værmeldingen: Sjekk alltid vær- og vindforholdene før du legger ut på tur. Dette er en regel alle bør forholde seg til. Den kanskje mest brukte værtjenesten er Yr.no. Yr.no gir deg tilgang til både værtjeneste med symboler, men også tekstvarsel. Og dette tekstvarselet kan være ekstra viktig for båtføreren, da du får oppdateringer om bølgehøyde, sikt og annen utfyllende informasjon til symbolvarselet. Storm.no gir deg også en sammenlignings-tjeneste hvor du får værvarselet både fra Storm og Yr, og kan sammenligne dataene. Skal du på lengre turer kan andre gode tjenester være engelske metoffice.gov.uk og danske dmi.dk


    BRP4711_02408prDet kan ofte være utfordrende sommerstid å melde været på sjøen.
  2. Hvor går reisen: Et smart tips er å si ifra til andre rundt deg hvor turen skal gå. Skulle det oppstå uforutsette ting vil man høyst sannsynlig bli funnet raskere.
  3. Bruk alltid godkjent flyteplagg uavhengig av båtstørrelse. Redningsvest redder liv – husk på de som venter hjemme. Gjensidige har laget en god artikkel med oversikt over de forskjellige flytevest-teknologiene og gir deg tips til vedlikehold og periodevis sjekk av flyteutstyr.
  4. Sørg for at båt og motor er i god stand, og at nødvendig vedlikehold og ettersyn er utført. Sjekk regelmessig for lekkasjer, både vanninntrenging og drivstofflekkasjer. Se også vårt blogginnlegg om klargjøring av båt for sesongen, her er det noen tips til hvor du skal lete etter eventuelle lekkasjer.
  5. En reservekanne med drivstoff er alltid smart å ha om bord i tilfelle turen blir lenger enn planlagt. Følg også nøye med på tankmåler-instrumentet, husk at noe kan skje med dette instrumentet der hvor dette finnes.
  6. De aller fleste stedene langs kysten har god mobildekning og et nyttig tips her er å laste ned appen til Redningsselskapet, SafeTrx. Her kan man raskt melde fra om havsnød, samt se hvor nærmeste redningsskøyte befinner seg. Du kan laste ned RS-appen her. Du finner også mer informasjon om SafeTrx her.
  7. Sørg for å ha nødvendig sikkerhetsutstyr om bord: dregg, brannslukkingsapparat, årer/ padleåre, VHF/ mobiltelefon
  8. Sjøkart enten på papir eller elektronisk er ferskvare og må alltid være tilgjengelig og oppdatert. Slik unngår man uhell og finner veien på en sikker måte.

 

Du finner mye nyttig informasjon på hjemmesiden til Redningsselskapet, den er verdt å sjekke ut nærmere.

Jeg ønsker deg en sikker, fin og minnerik sommer på sjøen, og husk: bruk sunt båtvett!

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
  • 1 Kommentar