Båtblogg.no
Frydenbø

LR_Sting 610 DC at dock - aft port

Anker og dregg: vi gir deg noen innspill til hva du kan velge

Av Mats Hjørnevik 31. juli 2021

Riktig type anker og dregg er viktig for din sikkerhet og ikke minst en god følelse hver gang du legger til i naturhavn. Å velge rett type anker og dregg kan være utfordrende, men det er nyttig å starte med å tenke på hva du ønsker å bruke båten til. Vi gir deg en liten gjennomgang av forskjellige typer anker og dregg, og noen tips til hva du bør tenke over før du velger.

Tenk på at utstyret må tilpasses båtens størrelse/vekt og bruken av båten.

Det er viktig å tilpasse ankeret/dreggen til den båten du har og hvordan du bruker denne. Kjører du båt rundt 20 fot og til dagsturer har du mest sannsynlig kun behov for en paraplydregg. Ønsker du å benytte båten til overnatting, eller har større båt, kan andre typer anker være å vurdere. Det er aldri morsomt å våkne på natta til at ankeret har løsnet, så valg av riktig utstyr blir viktig.

Mange velger også å utstyre ankeret eller dreggen med kjetting (1-3 meter) hvor kjettingen da er festet i ankeret/dreggen og i ankerlina/dreggtauet. Fordelen med å gjøre dette er at kjettingen skaper noe ekstra vekt og den legger seg på bunnen, noe som kan være med på å gi deg riktig vinkel på ankerlina/dreggtauet). I tillegg vil den skåne ankerlina/dreggtauet for slitasje (tauet som slites mot havbunnen).

Når du bruker anker eller dregg er det også viktig hvor lang ankerline/dreggtau du har ute. Tommelfinger-regelen er at du skal ha så mye line/tau ute at det tilsvarer omtrent 3 ganger dybden. Da får du en god vinkel hvor ankeret/dreggen trekkes bortover og graver seg ned, istedenfor at du sleper den oppover. Du bør også bruke blytau (dette er godt egnet for tyngre båter eller hvis du ønsker å få økt vekt på lina, samtidig som det holder lina unna overflaten. Alternativet er synketau , her kan du også legge på lodd (daumann) for å få riktig vinkel.

 

Riktig vinkel på ankeret

Feil vinkel på ankeret

 

Bilde 1: Vinkel hvor ankeret kan grave seg ned (riktig)                            Bilde 2: Vinkel hvor ankeret slepes over bunnen (feil)

Dregg (paraply)

Paraply-dregg er en populær dreggtype som fungerer godt til allsidig bruk. Det er allikevel verdt å merke seg at paraplydreggen har liten flate for å gripe og derfor passer best til variabel steinbunn hvor den kan gripe tak i stein etc. Det som er viktig å påpeke her er at dreggen passer meget godt til dagsturer og kortere turer, noe som vil gi de fleste småbåt-eiere akkurat det de trenger; en enkel, sammenleggbar dregg som tar lite plass og gjør jobben under normale forhold.

Skal du overnatte er det greit å være oppmerksom på at paraplydreggen kan ha utfordringer med å sitte på for eksempel sandbunn, og da kan det være lurt å velge et bruce-anker (eller en bruce-kopi som det heter) eller et såkalt Danforth-anker eller stokkanker.

Skålanker

Skålanker er et lett håndterlig anker som gir godt feste ved riktig bruk, men kan være sårbart for feil vinkel på ankerlina. Skålankeret funger godt på myk bunn (ofte leire og leire/sand) hvor det får anledning til å grave seg godt ned. Et godt tips er å ikke belaste ankerlina med skålankeret for tidlig etter at du har kastet det ut, men rolig stramme det til (gjerne gradvis) slik at du sikrer at det graver seg godt ned. Bruker du i tillegg kjetting på det første strekket av lina vil du kunne enklere få riktig vinkel. Skålankeret fungerer godt til dagsturer eller hvis du hele tiden ligger i le for vind.

Bruce-anker

Bruce-ankeret ble opprinnelig oppfunnet for bruk på oljeinstallasjoner, men ble skallert ned for bruk på mindre fritidsfartøy. Fordelen med Bruce-ankeret er dets evne til å grave seg ned i underlaget og gi god gripeevne på mange type bunnforhold. Bruce-ankeret blir i dag produsert i mange kopier, og blir ofte kalt «bruce-kopi». I motsetning til for eksempel Danforth-ankeret, har ikke Bruce-ankeret noen bevegelige deler, men er utformet som en M-formet klo som skal grave seg ned i underlaget og i utgangspunktet rolig bevege seg i bunnen uten å miste grepet når belastningsretningen endrer seg. Det kan være verdt å merke seg at bruce-ankeret og kopiene kan ha vanskelig for å feste seg ved bunnforhold hvor det er mye sjøgress. Mange mener også at bruce-ankeret trenger noe mer tyngde for å gi den samme effekten som andre anker.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar