Båtblogg.no
Frydenbø

Tustnafjellene

Båttur langs kysten av Nordmøre –rå norsk natur med smaken av sommer

Av Mats Hjørnevik 7. august 2021

Kysten langs Norge er en fantastisk kombinasjon av fjorder, fjell, skjærgårder med svaberg og holmer. Sjelden har vi opplevd en kombinasjon av så mange av dette, som da vi besøkte kysten av Nordmøre. Overfarten fra Aure til Kristiansund er en flott tur, og gir deg rom for mange opplevelser underveis. Vi har samlet noen av våre tips for hva du kan se og oppleve.

Fantastisk skjærgård rundt Aure med flust av holmer og øyer du kan besøke.

I Aure kan du både bunkre opp med bensin og diesel, og kjøpe matvarer. Når vi tøffer ut fra Aure kan du velge å passere Ruøya på sydsiden eller nordsiden og kjøre videre ut mot Trondheimsleia. På veien ut finner du også Rottøya, med den flotte plassen Lurvika. Herfra kan du velge å gå ut mot Grisvågøya eller vestover mot åpent hav (i retning Smøla). Vest for Grisvågøya er en av våre favoritter: Berrøya utenfor Foldfjorden. Her kan du ligge i beskyttet for vind fra nordvest og til en viss grad vestavind, og øya har gode høydedrag som gir le. Her finner du også sandstrand med god plass for barna til lek og moro. Vi har besøkt øya kun på dagstur, noe den fungerer utmerket til.

Noe som gjorde stort inntrykk på oss er det klare vannet og mulighetene for å dykke. Vi opplevde sikt på 6-10 meter på det klareste, noe som gjør at du får orkesterplass for å oppdage alt av liv på havbunnen.

bilde -20210726-121415-1d7cdd84 Bilde: Utsikt fra innsiden av Berrøya mot Tustnafjellene

Ruten mot Kristiansund - naturopplevelser som perler på snor

Videre mot Kristiansund kan du velge flere mulige ruter, men vi har testet to av dem: det raskeste strekket med åpent farvann (på innsiden av Smøla) og gjennom Nordheimsundet og videre mellom Tustna og Stabblandet. Turen på utsiden av Tustna krever særs godt vær med lite vindt, men treffer du på riktig dag er dette en flott opplevelse med Tustna-fjellene sydøst for deg.

bilde -20210727-104147-70745477

Bilde: Tustnafjellene, sett fra sjøen

På denne ruten kan du også kjøre innom Ringholmen (kjent for sin gode sjømat) eller Edøya på Smøla (hvor du blant annet finner «Gurisenteret», plassen for spelet «Fru Guri av Edøy». Er det fint vær anbefaler vi også en tur innom Veiholmen på utsiden av Smøla. Her er det gjestehavn med plass til 20 båter (mer informasjon finner du her)

Velger du ruten gjennom mellom Tustna og Stabblandet får du en fantastisk reise mellom øyene som huser de høyeste fjelltoppene som befinner seg på øy i Sør-Norge.

bilde -20210725-111605-067cbeb2

Bilde: Stabben på Stabblandet stikker opp over skyene (passasje mellom Tustna og Stabblandet)

Vi anbefaler et stopp (du kan legge deg i gjestehavn på Ringholmen og ta transportbåt til Tustna, eller legge deg i Naturhavn på innsiden av Tustna), for her kan du oppleve noen av de mest spektakulære fjellturene i Norge. Og det som er spesielt er at du kan starte helt fra havnivå. Du kan også se fjelltoppene Jørgenvågsalen og Stabben i programmet 71 grader Nord (2020-sesongen). Fjellturene i området er godt merket, enten med «4 Fjell» eller «Stikk Ut» og rødmerkinger hele veien til toppene.

bilde -20190718-123315-ad577ec0

Bilde: Bilde fra toppen av Jørgenvågsalen på Tustna, med Smøla og Norskehavet i bakgrunnen

Innseilingen til Kristiansund kan du gjøre fra flere steder, vi seilte inn fra nordsiden mellom Skorpa og Dale. Innseglingen her er enkel og beregnet for store båter, og den er godt merket. Her får du en reise tilbake i tid, med et fotavtrykk fra flere generasjoner med industri og fiske, blandet med flott arkitektur og bygninger.

bilde -20210727-113959-8eef9647

Bilde: Innsegling til Kristiansund

bilde -20210727-114444-71f3e3ff

Bilde: Kristiansund havnebasseng

 

 

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar