Båtblogg.no
Frydenbø

N660 - TTL_0655

 

Behov for båt? Her er noen fordeler daycruiseren gir deg  og tips til hva du må se etter.

Av Mats Hjørnevik 27. mars 2020

Våren er i anmarsj, fuglene begynner å kvitre og solen varmer endelig slik at du kan kaste vinterjakken. Det betyr også at båtsesongen banker på døren og du kanskje vurderer ny båt, eller å oppgradere den du har. Dagens blogg kan forhåpentligvis hjelpe deg når du skal vurdere, og handler om daycruiseren og to definitive fordeler du får fra denne båttypen. I tillegg gir vi deg noen praktiske tips om små detaljer som gir store utslag når du bruker båten, tips du bør tenke over når du velger din neste daycruiser.

 

 1. En cockpit tilrettelagt for å nyte dagen - komfort og skjerming av passasjerer er nøkkelordet
  Daycruiseren, som har sin opprinnelse rundt middelhavet, er en fantastisk turbåt. En typisk daycruiser har lengde fra 6 meter og opp til 8-9 meter, noe som betyr at du får relativt store båter med god plass. Og en av perlene ved daycruiseren er cockpit. Cockpit (området rundt førerplass og sittegruppe bak), er ganske skjermet fra vær og vind, da den store vindskjermen lukker inn og gir en lun følelse. Vi har vel alle kjent på kroppen forskjellen mellom 20 grader i vind og de samme 20 gradene i le. Cockpitene på mange daycruisere er også lagt opp til å gi deg et sted for avslapning med komfortable solseng-løsninger og liggeplasser. Mange produsenter velger også U-sofa som er en veldig sosial sittegruppe, og som gir god plass til mange mennesker uten at det blir trangt. Et økt antall daycruisere har også kjøleskuff, vask og pantry, noe som gjør at du kan nyte lange soldager på sjøen.

 2. Overnattingsmuligheten til stede: fordel med kabin
  En praktisk kabin skal ikke undervurderes. Enten du har barn som gjerne vil trekke seg tilbake og kose seg med IPaden eller leke,  behov for god plass til å stue utstyr, eller trenger overnattingsplass, er kabinen i daycruiseren en stor fordel. Plassen i de største båtene kan ofte bygges om fra en lun salong for 2-3 personer til dobbeltseng som kan dekke behovet for 1-2 voksne mennesker og 1-2 barn. Her vil lengden på valgt båt selvfølgelig spille inn på følt plass i kabinen. Helgeturene på holmen er heller ikke langt unna når du velger daycruiser fremfor for eksempel en bowrider eller skjærgårdsjeep hvor du er mye mer utsatt for elementene.

  Og hvem vil ikke ha tilgang til toalett på tur? I de fleste daycruisere får du tilgang til toalett, ofte koblet til septikktank. Har du med barn på tur, vil nøden alltid være nær...
  Noblesse 790 - 6925

 

Her er noen ting som er verdt å tenke på når du velger daycruiser:

    • Hva slags behov har jeg knyttet til båt? Skal jeg overnatte eller dra på dagstur? Tilpasset barn, eller bare for voksne? Sørg for å finne en båt som dekker ditt behov, spør om råd.
    • Let etter båt med baugpropell/thruster. Det gjør deg til helt sjef når du skal legge til med en båt i 7-9 metersklassen i trange marinaer (med mange som ser på).
    • Sjekk om det er LED-lys i kabinen. LED gjør at lampene bruker mye mindre strøm og kan stå på i mye lengre uten at det tapper batteriene for mye. Se også etter ladepunkter i kabinen. Det er alltid greit å kunne lade IPaden om barna ligger i kabinen og ser på film om kvelden. Dette er små ting som er lett å overse, men som blir viktig når båten blir tatt i bruk.
    • Daycruisere med nedsenket cockpit gir båten lavere tyngdepunkt og deg bedre beskyttelse mot vind og vær, så sett deg ned i båten og test flere modeller fra forskjellige produsenter for å finne det som passer deg. 
    • Kan jeg ha båten på henger? Se etter båtvekt og tillatt vekt på henger, så er du uavhengig av båtplass.
    • Motorisering: snakk med forhandler og gjør deg sikker på riktig valg av motor. Husk, en daycruiser blir ofte brukt med mye bagasje, eller mange mennesker ombord. Da er det viktig med en motor  som gir båten lav planingsterskel og deg trygghet og komfort som båtfører
    • Kalesjen: sjekk at kalesjen er lett tilgjengelig og enkel å sette opp. Husk at du noen ganger skal kunne sette den opp når det kommer en rask regnskur. Det bør ikke ta mye lenger tid enn 1-2 minutter å sette opp en god kalesje (med litt trening). Tips: test kalesjen noen ganger i fint vær og uten stress for å lære deg hvor du begynner og hvor du slutter.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
 • 2 Kommentarer