Båtblogg.no
Frydenbø

Sting 600 Pro seen from port aft

Bruk sjøkart effektivt for sikker navigering

Av Bjørn Tore Kjølholt 18. februar 2023

Sikker navigasjon

Vi er omtrent midt i sommermånedene og i høysesong for båtkjøring og båtglede. Lite slår gleden man føler når båten er ferdig pusset, baggene pakket, barna gleder seg. Båttur er et eventyr. I denne artikkelen skal jeg gi dere noen tips som gjør turen mer behagelig og ikke minst sikrere.

Det å navigere fra A til B er noe vi alle kjenner godt til. Når vi er ute i bil taster vi inn ankomststed, en automatisk rute blir forfattet, en stemme forteller hvor vi skal svinge, en vei å følge, skilter å se på. Enkelt. Til sjøs er det plutselig mer komplisert. Flere farer, så enormt mange valg å ta. Hvor er jeg, hvor skal jeg er tanker som dukker opp. Det å ikke planlegge reisen til sjøs godt nok kan fort utvikle seg til en stressende situasjon ombord. Stressende situasjoner og usikkerhet er begge følelser man ikke vil ha med seg på turen. En av de enkleste grep man kan ta for å bli en bedre båtfører er å bli trygg på navigasjonen. Er du god til å navigere blir reisen tryggere, den gjør også reisen mindre kostbar. Kortere vei frem til mål sparer drivstoff, grunnstøtinger er dyrt.

Et godt tips er å planlegge reisen på land før du reiser ut. Jeg sjekker alltid kartene før jeg skal ut i ukjent farvann. Hjemme i sofaen studerer jeg reisen på sjøkartet, jeg lager også ferdige ruter jeg kan følge. Det er flere apper og nettjenester man kan bruke, min favoritt er uten tvil Garmin sine Navionics karter og deres Navionics Boating app. PS! Skal man bruke kartene til sjøs så sørg for at du har offline karter på din telefon eller nettbrett. Online karter er ubrukelige til sjøs, de egner seg ikke til navigasjon.

 

Karter på telefon og nettbrett

Her skal jeg vise dere hvordan jeg har satt opp mine karter i Navionics Boating. Det første man starter med er å legge inn de tekniske data på båten. Dette gjøres under boat settings. Skriv inn hvor dypt båten stikker, bredde, lengde og høyde. Dette er viktig slik at appen kan beregne riktig rute for deg. Det er og lurt å legge inn snittfart og gjennomsnittlig drivstofforbruk per time. Da får du estimert ankomsttid og estimert drivstoffbruk når du lager en rute.

00832024-6B37-4B29-B3F7-0FC1077EFDAF_1_105_cBilde: Legg inn båtens bredde, lengde, høyde og hvor dypt den stikker

Det andre du bør gjøre er å trykke på Map Options. Pass på at Water Level er på null. Jeg har satt Shallow Area (røde prikker der det er grunt) og Depth Shading på 3 meter. Da blir alt som er grunnere en 3 meter markert med en blå farge i kartet. Dette gjør kartet mer oversiktlig. Ps jeg har en båt som kun stikker halvmeteren, legg på en god margin i forhold til din båt. Husk også å ta hensyn til bølger. Er det feks 3 meter bølger vil du fort treffe grunner som er vesentlig dypere en 3 meter. Ha gode marginer.

3E79A104-0621-48D1-A0D5-958410D74E0B_1_105_cBilde: Juster kartene etter dine preferanser

Når du har lagt inn tekniske data på båten, stilt inn kartet etter dine preferanser er du klar for å starte med å planlegge, legge ruter og navigere.

Når du skal lage en rute har du to valg. Automatisk eller manuell. Jeg bruker stort sett automatisk. Gå alltid igjennom ruten etter appen har kalkulert ferdig. Når ruten er kalkulert vil det komme opp en meny som viser hvor lang ruten er, hvor lang tid det vil ta og hvor mye drivstoff du kommer til å bruke på turen. Husk dette er anslag. Ruten som kommer opp, er et forslag den skal ikke følges slavisk. Du må følge med på sjøkartene underveis og justere din kurs etter forholdene.

 

C736FBEF-9183-4B1E-9582-BBC1CCEFFF28_1_105_cBilde: Estimert reisetid og drivstoff forbruk

 

296335C9-58FE-4C0C-BC34-394B9767E7CE_1_105_c

Bilde: Gå alltid igjennom ruten før du bruker den. Appen sier ofte i fra der det er fare og steder der du bør være ekstra oppmerksom. Gå igjennom, rediger ruten om nødvendig

I appen kan du og sjekke tidevann, strømforhold og vind. Jeg går alltid igjennom dette før jeg drar ut. Er det mye vind så legger jeg kanskje reisen mer innaskjærs. Alt handler om å planlegge så godt man kan.

8B6D6B27-D14D-4D27-B8A3-D16DB1059CEB_1_105_c B17A8789-4420-407A-8A3D-9337F07AD78E_1_105_c

 

Hva med kartplotteren?

Dette var en gjennomgang av appen. Hva med kartplotteren?

Mange av de moderne kartplottere har funksjoner som vist over. Du kan lage ruter manuelt, kartplotteren kan regne ut dette automatisk. Har du kompatibel plotter kan du og overføre rutene dine fra appen og rett inn i kartplotteren din. Når dette er sagt så er det som regel mer knotete å holde på med plotteren fremfor appen. Før du tar i bruk kartplotteren ombord bør du gjøre de samme grep som i appen.

  • Ha oppdaterte karter!
  • Registrer om mulig båtens dybde, bredde, lengde og høyde.
  • Sjekk at du har skikkelig GPS fiks.
  • Legg gjerne inn dine preferanser i kartet slik at det blir så oversiktlig som mulig.

Kombiner kartplotter og app!

 Mange kartplottere kan ha flere vinduer. Et godt tips er å dele skjermen i to. På det ene vindu har du kartet godt zoomet inn på det andre kartet godt zoomet ut. Det å bruke to karter med forskjellig zoom gjør navigeringen sykt mye mer oversiktlig. Jeg har to kartplottere ombord. På den nederste plotteren har jeg kartet zoomet godt inn, på den øvre plotteren har jeg kartet zoomet et stykke ut. Det å kunne se langt fremover på kartet gjør det enklere å stake ut riktig kurs. Jeg har og en mobilholder godt plassert i synsfeltet. Her setter jeg opp telefonen min som viser de ferdige rutene jeg har laget hjemme.

Har du en eldre plotter er kombinasjonen med plotter og telefon / nettbrett meget nyttig!

Bilde av plotterBilde: Jeg har to plottere ombord. Den nederste plotteren viser detaljkart den øverste plotteren viser et vesentlig større område.

For deg som skal kjøpe ny båt vil jeg gi et råd om å investere i to kartplottere eller i det minste en som er stor nok til at skjermen kan deles opp i to tydelige vinduer. 9 til 12 tommer stor skjerm er bra. Det tar litt tid å sette seg inn i menyene til en kartplotter og app men tro meg det er tid vel verdt brukt. Det å navigere sikkert vil gi deg en bedre og tryggere opplevelse.

Planlegg reisen på forhånd, ikke ta sjanser, naviger sikkert.

Med dette ønsker jeg dere en riktig god og trygg sommer på sjøen!

Av: Bjørn Tore Kjølholt

Bjørn Tore er en erfaren sjømann og fisker, som brenner for det marine mangfoldet. Bjørn Tore er en av gründerne bak rosareke.no, en av Norges største blogger om fiske (med fokus på sjøørret-fiske). Ved siden av blogging jobber Bjørn Tore som sjøørretveileder i Norges Jeger- og Fiskerforbund, og bruker mye tid på sjøen. Bjørn Tore er også veldig opptatt av godt sjømannskap og sikkerhet på sjøen. Han er gjesteblogger her på båtblogg.no

  • 2 Kommentarer