Båtblogg.no

Gjør båten klar for vinteren – tips til hva du bør tenke på når du tar opp båten etter sesongen

Skrevet av Mats Hjørnevik | 24. oktober 2021

Steaming – gjør båten ren på en effektiv måte

Steaming er en effektiv måte å rengjøre båten på, varmt vann med høyt trykk hjelper deg med å få båten ren. Et godt tips her er å steam-rengjøre båten kort tid etter opptak fra sjøen. Da rekker ikke groen på båten å tørke, noe som vil gjøre det mye enklere for deg å fjerne store deler av den med varmt vann (og mindre jobb med kjemikalier senere).

Når du setter i gang med steaming-jobben er det lurt å sette av et område om gangen (for eksempel styrbord side) og jobbe deg effektivt enten fremover eller bakover ved vannlinja. NB! Unngå å la strålen komme i kontakt med dekordetaljer eller klistremerker, disse vil fort bli skadet av vanntrykket.

Området som alltid tar lengst tid er akterdelen av båten. Her har du som regel mest groe, på og rundt motorbraketten og selve motoren, så her må du beregne å bruke kjemikalier for å få vekk groen. Skyll gjerne av det du kan med varmt vann under høyt trykk som forvask før kjemikaliepåføring.

 

Sirkulering av ferskvann i motoren – ferskvannskjøring

Ferskvannskjøring er viktig for at alt av saltvann i motoren skylles ut og du unngår korrosjon under opplagstiden. Dette kan du gjøre enkelt selv ved å koble til ferskvannsslange til din motor (Her må du sjekke hva slags uttak din type motor har for dette). Normalt sett har du to måter å koble til ferskvann på:

  • Gjengekobling som kobles til utgangen for kjølevannet
  • Disse monteres over vanninntakene på motoren. NB! Har du vanninntak i front av motoren må denne teipes igjen for å sørge for at du opprettholder vanntrykket i motoren under ferskvannskjøringen.

Neste steg er å skru på vannet og påse at det kommer vann ut av vanninntaket før du starter motoren. Motoren startes og går på tomgang i minst 10 minutter slik at du sørger for god arbeidstemperatur på motoren. Dette er for at alt av termostater og ventiler skal åpnes fullt og at du skal få skyllet ut saltvannsrester. Etter 10-15 minutter kan du avslutte ferskvannskjøringen og koble fra utstyret igjen. Har motoren vinterkonserveringsprogram kan du også kjøre dette samtidig, sjekk her hva din motor skal ha av konservering.

Sørg også for at bensintanken er relativt full og at du bruker motorfabrikantens produkt for bensinkonservering som du heller på tanken. Da sikrer du at bensinen er av god kvalitet når du skal starte opp til våren.

Se også vår video for ferskvannskjøring av motor.

Skjell og groe

Skjell og groe kan være en utfordring på høsten når båten tas opp av vannet. Mengden groe kommer veldig an på forholdene der båten ligger under båtsesongen. Det området som oftest krever mest arbeid er akter på båten. Her har vi noen korte tips til hva du bør gjøre for å få vekk groen:

  • Bruk saltsyre til å fjerne groen på motor og motorbrakett. Denne fjerner effektivt groe og gjør det enklere å skylle av til slutt. Oppnår du ikke ønsket resultat etter én påføring kan du gjenta behandlingen
  • NB! Husk at dette er farlig materiale, bruk egnet verneutstyr (beskrevet på etiketten av beholderen). Stå også på et godt ventilert sted (gjerne ute)
  • Hold galvaniserte materialer unna blandingen, da blandingen vil kunne gjøre skade på dette (for eksempel båthengeren din). Derfor er det viktig at du tenker på hva båten står på når du gjør denne jobben.
  • Bruk gjerne rulle med skaft eller radiatorpensel for å få avstand til syreblandingen

  • Du kan også bruke saltsyre på groe ved vannlinjen, dette vil gjøre det enklere å vaske ren vannlinjen på båten
    • Unngå å få saltsyre på dekor etc.
    • Saltsyreblandingen kan du også benytte på syrefaste detaljer (NB! Skal IKKE brukes på aluminium og andre materialer som ikke tåler syre). Sjekk dette på forhånd.

Vedlikehold av Batteri

Batterikvaliteten er en viktig sikkerhetsfaktor når du er på sjøen. Her kan du jobbe preventivt, og sikre batterier som er til å stole på ved å gjøre enkle vedlikeholds-grep. Når båten skal i opplag og den er rengjort og klargjort er tiden kommet for å ta ut batteriene av båten og topplade dette før batteriet settes bort for vinteren. Gode batteriladere får du kjøpt i butikker for båt- og bilrekvisita, eller andre butikker som selger dette.

Husk også å rengjøre batteripoler og batteriklemmer etter endt sesong, da har du utstyr som funger når du skal ta det i bruk neste sesong.

Du bør også vedlikeholdslade ditt batteri under opplagsperioden, enten ved å lade det opp med jevne mellomrom eller sette på en vedlikeholdslader. Dette enkle grepet gir deg økt sjanse for problemfri bruk neste sesong!

 

Lykke til med opplag!