Båtblogg.no
Frydenbø

Hummerfiske: dette bør du vite

Av Mats Hjørnevik 2. oktober 2021

Hummerfisket er en fantastisk opplevelse, men er strengt regulert i Norge. Følger du reglene og fisker lovlig er du garantert å få mange fine stunder på sjøen i løpet av høsten og vinteren. Riktig båt og riktig utstyr er også viktig for et suksessfullt hummerfiske, vi gir deg noen råd til hva du bør velge, samt hvilke regler du bør forholde deg til.

Hva er hummer?

Hummer er en tifot-kreps hvor de to fremste beina er klør, den største til å knuse skalldyr og andre byttedyr og den minste som et mer agilt angrepsvåpen. Hummeren lever typisk fra 0-150 meter men finnes vanligvis fra 5-40 meters dyp.

Riktig båt og redskap gjør turen enklere

Riktig utstyr vil gjøre hummerfisket enklere for deg. Er du på utkikk etter ny båt for eksempel, så er det flere ting du kan tenke på i vurderingen din:

  • Hvordan er dekket utformet?: Tenk dørkplass. Her skal du ha opptil 10 teiner stablet og festet på vei ut til hummerfisket og inn igjen etterpå. Se også etter festepunkter for teinene, så sikrer du dem under kjøring
  • Har båten festebraketter for teinehaler?: Mange båter tilpasset fiske har braketter for å feste teinehaler. Dermed kan du enklere bestille slikt utstyr og få det montert på områder som er forsterket for dette formålet.
  • Kan du bestille båten med teinehaler?: Får du kjøpt teinehale-utstyr i båtpakken? Ofte er utstyret i båtpakkene rimeligere enn om du kjøper dette separat. (Det er jo også veldig mye enklere å få båten levert ferdig med teinehaler montert slik at du kan dra rett ut og fiske).
  • Motorisering: husk at du ofte i hummersesongen skal dra litt ekstra vekt i teiner, fangst og kanskje flere passasjerer som er med ut på sjøen. Da er det nyttig med en stor nok motor, med godt dreiemoment, som gir deg en lettplanende båt uavhengig av lasten.
  • Saltvannsspyling på dekk?: Dette utstyret kommer enda mer til sin rett under fangst av fisk, hvor du sløyer på vei inn eller ute på havet. Saltvannsspyling gir deg en flott mulighet til å vaske av fiskeslo og annet som du vil ha vekk fra dekket. Dette kan også fungere godt for å vaske teinene for tang/tare eller annet som setter seg fast i teinene.
  • Ekkolodd: Finn ut av hva slags ekkolodd båten du ser på har, og hvordan dette fungerer. På moderne ekkolodd får du gjerne mer informasjon enn på eldre ekkolodd.

Riktig agn

I motsetning til krabben, liker hummeren ofte agn som har ligget noen dager. Grunnen er enkel: lukten av agn (for eksempel makrell) som har ligget en liten stund avgir mer lukt. Dette kan være en avgjørende faktor for om du får hummer, og ikke krabbe i teinene dine.

Du får også kjøpt såkalt «pelletsagn», små pellets som er komprimert og vil utvide seg i kontakt med vann. Disse avgir da en sterk lukt som skal tiltrekke seg hummeren. Bruker du pelletsagn er det viktig å ikke fylle beholderen for full, slik at agnet får mulighet til å utvide seg og gi fra seg lukt. Husk at ved større hull i agnboksen, samt ved å sette teiner i farvann hvor det er mye strøm og bevegelse, vil pelletsen brytes ned raskere.

Plassen er viktig- dette bør du se etter

Hummeren trives godt i fjellsprekker, steinrøyser og andre steder hvor det er god tilgang på mat, og rikelig med steder hvor hummeren kan gjemme seg. Dette er også ofte steder hvor det er god strøm i vannet (Båtens Verden har skrevet en god artikkel om emnet, og hva du bør ta med i betraktningen når du skal finne en egnet plass for ditt hummerfiske). Her kan det være viktig å være tidlig ute, mange av de beste plassene blir raskt tatt. Et godt tips er å bruke ekkoloddet effektivt

Bruk riktige teiner

Det kan være lurt å legge noen ekstra kroner i robust utstyr. Skal du få god fangst bør du legge hummerteinene på steinbunn hvor det er litt gjennomstrømning. Dette gjør at utstyret får ganske røffe leveforhold, og de ekstra kronene du bruker på solid utstyr kan fort betale seg. Husk også å bruke bomullstråd ved stengekroken på teinen. Denne vil da råtne bort og gi hummeren mulighet for å slippe unna hvis du skulle være uheldig å miste teinen.

Regler du må følge

Til slutt har vi oppsummert noen av de viktigste reglene du må forholde deg til hvis du ønsker å fange hummer under hummersesongen:

  • Hummersesongen starter 1. oktober og avsluttes fra svenskegrensen til og med Vestland fylke 30. november
    • I resten av landet kan du fange hummer fra 1. oktober til og med 31. desember
  • Registrer deg før sesongen for å fiske lovlig. Dette gjør du her.
  • Fritidsfisker: inntil 10 hummerteiner per person og per båt (det vil si maks 10 teiner)
  • Du kan bruke 10 andre teiner i tillegg: kreps og krabbe, men ikke ruser. Ruser er et effektivt fangstredskap for hummer
  • Teinen skal ha minst to sirkelformede fluktåpninger, én på hver side av teina. De må være minst 60 millimeter og plassert ved bunnen av teinen slik at hummer som er under minstemålet enkelt kan komme seg ut.
  • Merking: teinene som brukes til fangst av hummer skal ha minst en bøye som er merket med fiskerens navn, adresse og deltakernummer. Du kan også sette på telefonnummer hvis du ønsker.
  • Minstemål for hummer: Hummer som er mindre enn 25 cm lang må du sette tilbake i sjøen
    • Måles fra spissen av pannehornet til den bakre kant av midtre svømmelapp
  • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året
  • Du kan ikke fange hummer i hummerreservatene. Reservatene finner du her: https://www.fiskeridir.no/Fritidsfiske/Artar/Hummarfiske/Fredings-og-bevaringsomraade

 

Lykke til med hummersesongen!

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar