Båtblogg.no
Frydenbø

image-3

 

Klargjøring av båten for sesongen - Syv viktige ting du må huske på

Av Mats Hjørnevik 27. mars 2020

Våren står for tur, og for mange betyr deg klargjøring av båten. Velger du å ta klargjøringen selv gir vi deg i dette blogginnlegget noen råd og tips for hva du må tenke på og hvilken rekkefølge du kan ta klargjøringen i.

For å sørge for et problemfritt båthold i sommersesongen er det viktig å gjøre gode forberedelser. Det Gjør du ting riktig i forberedelsene vil det være mindre sannsynlighet for uforutsette feil som forekommer når du bruker båten. Vi gir deg syv viktige punkter du bør gjennom før du setter båten på vannet:

 1. Sjekk rengjøring fra du satt vekk båten, må den rengjøres på nytt?Hvis du tok arbeidet med å vaske og polere båten om høsten, er det lurt å gå over båten slik at eventuell skitt og smuss ikke har fått satt seg i løpet av vintersesongen. Det er uansett lurt å skylle av båten og sjekke for eventuelle riper eller skader i gelcoaten slik at disse kan forbedres før du legger på nytt lag med polish.
  Påfør bunnstoff før hver båtsesong, og husk at jobben du gjør med å fjerne rester fra forrige sesong vil gi et bedre resultat. Se tips til hvordan du enkelt kan få et godt resultat med bunnstoff i videoen nederst i denne bloggposten.
 2. Sjekk strøm og batteri - rene poler på batteriet og kabelskoene
  Strømtilførsel er viktig og et typisk problem mange båteiere møter i løpet av sommersesongen. Du kan minimere problemer med dette ved å gjøre grunnleggende, prevantivt arbeid under vårklargjøringen. Du bør sikre at polene på batteriet og kabelskoene er fri for irr. Da sikrer du at kontakten mellom batteripol og kabel er god sommeren gjennom. 
 3. Sjekk det elektriske anlegget
  Ta alltid en sjekk av det elektriske utstyret ombord. Sjekk at alt av lys og lanterner fungerer som det skal, og gå gjerne over sikringer om du har mulighet. Vårklargjøringen kan også være et godt tidspunkt å sjekke strømuttak, og eventuelt annet ekstrautstyr som er montert. Ved behov kan du også enkelt sjekke ladingen på batteriet når motor er i gang. Husk at et batteri med 12 volt skal lade ca 14,8 volt, ser du at ditt batteri lader ved lavere ladespenning kan det være et tegn på at batteriet bør byttes ut.
 4. Sjekk bensin på tanken fra i fjor, og husk å tilsette "fuel conditioner" hvis du har bensin fra sesongen i fjor. Hvis ikke, fyller du full tank med fersk bensin
  Bensin er ferskvare, mange glemmer dette. Har du dermed bensin fra forrige sesong i tanken kan det være en idé å tilsette en bensin conditioner, som hindrer avleiring i bensinen din. Avleiring kan føre til tette bensinslanger og filter og i ytterste konsekvens føre til motorstans. Sjekk også alt av bensinslanger for sprekker og svakheter i når du går over bensintilførselen.
 5. Sjekk styring - sving styrbord og babord helt over
  De fleste nye båter har hydraulisk styring, noe som gjør at det er enklere og mer komfortablelt for båtfører. Hydraulikkslangene er høytrykksslanger som er viktig for styringens effekt. Gjør en enkel inspeksjon ved å vri rattet fullt mot styrbord og så fullt mot babord. Sjekk så koblinger og slanger for eventuelle lekasjer. Finner du lekasjer er det lurt å gå over koblinger for å stramme de, og er det lekkasje i en slange bør den byttes. 
 6. Monter propellen og sjekk bunnplugg!
  Montér propell etter anvisningene fra motorprodusenten og husk å bytte splint. Selve splinten er det dumt å forsøke å spare penger på, denne bør byttes mellom hver sesong. Det er også viktig å se over bunnpluggen og sjekke at denne fungerer.
 7. Oppstart av motor
  Nå har vi kommet frem til selve motoren. Det er viktig å gjøre følgende for å sikre at motoren din er klar for ny båtsesong:
  1. Sjekk anodene på motoren - disse ofrer seg for å sikre at mer kritiske deler som propell blir offer for "krypstrøm o.l.). Hvis du har anoder som ser helt nye ut etter en sesong i sjøen er det fare på ferde, da har de sannsynligvis ikke gjort jobben sin. Det sitter som regel én anode på stammen og én anode på festebraketten.
  2. Sørg for å koble til vanntilførsel og start motor for å sjekke at motoren går fint
  3. Mens motoren går kan du samtidig sjekke gir. Gjør dette som om du ville satt motoren i gir når båten ligger i sjøen.

Da har du vært igjennom de 7 viktigste trinnene i vårklargjøringen, vi ønsker deg lykke til og håper du får en flott båtsesong! Hvis du vil se alt dette i praksis kan du ta en titt på videoen fra Nordkapps tekniske avdeling:

 

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
 • 2 Kommentarer