Båtblogg.no
Frydenbø

Hvordan legge til - Sting 730FT ved brygge low resolution

 

Må jeg ha båtplass for å ha båt eller kan jeg klare meg med båthenger?

Av Erling Svendsen 21. april 2020

Dagene blir lengre og solen varmer mer for hver dag som går – en fin årstid står for døren. Etter hvert som temperaturen stiger, øker lysten på båt og en tur på sjøen hos mange. Nå i disse dager, da de fleste vil feriere i Norge, er det mange som ser seg om etter båtplass. Tenker du på å kjøpe båt eller har du båt i dag, bør du stille deg spørsmålet: kan jeg klare meg med båthenger, eller trenger jeg båtplass? Vi har satt opp noen punkter som kan hjelpe deg i vurderingen av hva som passer deg.


Abonner gratis på båtblogg.no og få tilsendt rykende ferske nyheter direkte i din innboks hver uke

Når båtsesongen nå banker på døren er det mange som lurer på om du er avhengig av båtplass for å ha båt. I disse tider er det også stor pågang på marinaer rundt om i landet for å få tilgang til båtplasser, og stor aktivitet på marinaen for å få båten klar til sesongen. Har du plass hjemme til båt og henger, kan dette være et godt alternativ med tanke på vinterlagring og til hvor du kan utføre vår-klargjøringen. Vår-klargjøringen er også en viktig del av en problemfri og behagelig båtsesong, du kan se vår liste til klargjøringspunkter du må huske på i dette blogginnlegget.

vasking av båt

 

7 punkter du kan ta med deg i vurderingen av båtplass vs. båt på henger

For å hjelpe deg videre med vurderingen din har vi satt opp syv punkter du bør ta med i betraktningen. I tillegg gir vår liste deg litt informasjon om vurdering av henger-størrelser, henger-kalkulator og ikke minst en oversikt over noen tilgjengelige båt-ramper rundt i Norge.

 1.  Det er enkelt å sjøsette og ta opp båt på båt-tilhenger. Tenk litt over båt-størrelsen du har eller ønsker å kjøpe, en mindre båt er som oftest lettere å vinsje opp og ut av vannet.
 2. Husk å velge riktig størrelse på båt-tilhengeren, og at den skal passe til din båt. Påse at totalvekt på henger ikke overskrider hva din bil er godkjent for. Sjekk Statens Vegvesens kalkulator for å sikre at du og bilen din er innenfor regelverket.
 3. Har du båten stående hjemme på henger når den ikke er i bruk kan man også pakke båten før båtturen. Redningsvester, badetøy, mat og drikke kan forsvarlig plasseres i oppbevaringsrom i båten før du drar. Sjøsett båten og du er klar for båttur. Lurer du på hva du må huske på før du skal ut på sjøen? Les vårt huskeliste over hva du må ha med her.
 4. Flere båthavner har egen båtslipp for enkel sjøsetting, og i mange tilfeller er denne til fri benyttelse, noen steder må man betale en liten avgift. Da kan man i de fleste tilfeller og parkere bil og henger i samme båthavn. Et godt tips er å sjekke en marina nær deg for egen båtslipp. Her har du en oversikt over noen av båtrampene du kan bruke rundt om i Norge : https://www.oslofjorden.com/baatramper.html
 5. Med båt-tilhenger har du full frihet til å ta med båten på ferietur med bilen. Dermed har du mulighet til en tur på sjø eller innsjø, selv når du har planlagt bilferie i Norge i sommer
 6. Viktig å merke seg er at båten normalt ikke vil få groer og grønske under vannlinjen fordi den ikke ligger permanent på vannet. Dette gir deg en mye enklere rengjøringsjobb til høsten. Et lite tips er å bruke 2-3 minutter til å spyle båten etter en tur på vannet. Fiks ferdig til neste gangs bruk.
 7. Når høsten kommer og båtsesongen er over har du en perfekt opplagsplass på egen henger. Utfør vinterkonservering og vedlikehold. Ønsker du at båten din skal i vinteropplag hos båtforhandler er det bare å huke på tilhengeren og levere herligheten.

Et par råd ved sjøsetting fra henger

20200420_Sjøsetting fra henger2

Nå har du fått noen råd på veien til vurderingen din om hva du bør tenke på når du vurderer båt på båtplass eller båtpå henger. Velger du å ha båt på henger kan det også være greit å tenke på følgende huskeliste når du er ankommet marinaen og før du sjøsetter båten:

 • Sett håndbrekk på hengeren når bil og henger med båt er parkert og klar for sjøsetting. Da unngår du faren med at bilen og hengeren følger båten i sjøen
 • Bruk et sikkerhetstau som du fester i kryssholtet i baugen på båten og i hengeren, og slakk ut etterhvert som du sjøsetter båten. Dermed har du et sikkerhetstau hvis vaieren skulle ryke
 • Sett på hovedstrømmen før du sjøsetter, da motor og tilt klart til bruk med én gang
 • Ta av transportstøtten på motor og tilt motoren så langt opp som mulig. Dette er spesielt viktig på grunne slipper hvor motoren og undervannshuset potensielt kan slå ned i bunnen
 • Sjøsett båten rolig og kontrollert, pass på å sikre båten ved fortøying til nærmeste brygge mens du gjør resten av oppgavene på land.
 • Dra inn og sikre vaieren, og parker henger og bil slik at du ikke hindrer ferdsel for andre som skal ha båten på vannet
  Ønsker du mer informasjon om båt på tilhenger? Les vårt blogginnlegg om hva du må tenke på.
Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
 • Skriv en kommentar