Båtblogg.no
Frydenbø

Ny båteier i 2021? Her er noen regler knyttet til hastighet på sjøen.

Av Mats Hjørnevik 12. februar 2021

Som nybakt båteier med rykende ferskt båtførerbevis kan det være mange ting du skal huske på. Hovedregelen på sjøen er å ferdes aktsomt og ikke minst føre din båt på en slik måte at farlige situasjoner ikke oppstår. Men det finnes både regionale og lokale særregler på sjøen. Vi har tatt en prat med politiets sjøtjeneste og politibetjent Geir Austvik, og fått noen råd for hva vi bør huske på når vi ferdes på sjøen.

Fartssoner – gjør deg kjent i området du ferdes

Mange er klar over at vi opererer med fartssoner i den norske skjærgården, ofte såkalte «femknops-soner». Disse sonene er som regel markert godt med skilting, men kan også være merket kun på kart. Kystverket har laget et godt digitalt kart hvor du kan finne fartsbegrensningene i sonene langs kysten. Her finner du enkel oversikt over 5-knopssoner og områder med begrenset hastighet. I tillegg har de forskjellige kommunene ofte laget informasjonsskriv om hvilke hastigheter du må huske på innenfor de forskjellige sonene. Her er et typisk eksempel på kart med oversikt over sonene (fra Færder kommune):

image-png-Jan-14-2021-03-08-28-68-PMPolitiet patruljerer områdene med fartsbegrensninger regelmessig og er opptatt av at alle båtførere må opptre aktsomt og ta hensyn til de som ferdes rundt deg på sjøen. Politibetjent Geir Austvik, med over 20 års fartstid i sjøtjenesten i politiet, presiserer at folk stort sett oppfører seg fint på sjøen, men at det også er viktig med synlig politi i skjærgården:

«Femknops-soner er der for en god grunn, det er ofte vanskelig sikt, krevende kjøreforhold og ofte mye båter i disse områdene. I tillegg er det mennesker og utstyr på land du skal ta hensyn til. Derfor bruker vi mye tid på å sjekke at folk overholder spesielt 5-knopssonene. Selv om noen soner har tidsbegrensning betyr ikke det at du kan kjøre i høy hastighet utenfor tidsbegrensningen. Det er en generell aktsomhetsregel som er viktig at folk er bevisste på» sier Austvik og fortsetter;

«Det er også viktig for oss å ha rutinekontroller for å se at førerne av båt generelt opptrer aktsomt på sjøen. Og vi opplever, selv om 2020 var et rekordår på sjøen, at folk er veldig flinke til å ta hensyn! Også de som var rimelig ferske på sjøen i fjor», sier Austvik.

Er du utenfor 5-knopssonene eller andre områder med begrensning er det ingen hindring for å kjøre raskere, men politiet presiserer at uavhengig av hastighet skal båten føres med aktsomhet.

 

Mer synlighet maritimt fra politiet

«Politiet har fått økt synlighet maritimt, og vi kommer i større grad til å være en del av båtbildet i båtsesongen 2021. Med nye båter som både går raskere og har større rekkevidde kan vi ha større grad av kontroller og ikke minst være der når vi trengs; spesielt knyttet til for eksempel nødstilfeller. Vi gleder oss til en ny spennende båtsesong i 2021, med flotte dager på sjøen», avslutter Austvik.

image-png-Jan-14-2021-03-08-40-61-PMEn av politibåtene som patruljerer langs kysten av Viken.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar