Båtblogg.no
Frydenbø

zodiac

 

Ny båt i sommer? Dette er hva en RIB kan tilby deg.

Av Mats Hjørnevik 23. mai 2020

Nå står endelig sommeren for tur og båtsesongen er godt i gang. Avhengig av hva slags behov du har er det viktig å velge båttype som passer din bruk godt. RIB har lenge vært en veldig populær båttype i norsk skjærgård og mange velger denne som båttype på hytta. Vi gir deg noen tips til hva RIB´en kan gi deg og hva du bør se etter når du vurderer RIB.

Abonner gratis på båtblogg.no og få tilsendt rykende ferske nyheter direkte i din innboks hver uke

Hva er RIB?

RIB står for «Rigid Inflatable Boat» og er en båt med et fast formet skrog hvor pontonger av gummi (ofte PVC) er festet langs relingen på skroget. RIBene har ofte et skarpt V-skrog, godt tilpasset høyere hastigheter. Pontongene på båten gir deg oppdrift som er godt stabilisert og vil hjelpe deg med å holde båten stabil, også i grovere sjø eller når du kjører fort.

19062019-AK5I0306

Fordeler i hverdagslig bruk og feriebruk

En av hovedfordelene med RIBen er pontongene som fungerer som brede fendere når du skal legge til. Spesielt i høyt trafikkerte marinaer på sommeren kan dette komme godt med, og du kan ta livet med ro når båten ligger godt fortøyd på brygga selv om været er dårlig da pontongene tåler mye og du slipper å tenke på skader i gelcoaten. Dette er kanskje en av de viktigste grunnene til at mange velger RIB, da det gir et enkelt og ofte problemfritt båthold. En av de andre praktiske fordelene med RIB´en er lavt fribord. Dette gjør ombordstigning og det å gå i land enklere, og pontongene kan enkelt legges inn til bryggekanten. RIB´ene har ofte også romslig plass og kan enkelt transportere varer og personer.

RIB´en også har høyt fartspotenial og tåler ofte hard/grov sjø godt. Dette kommer av en meget god vektfordeling og pontonger som stabiliserer båten godt, selv i krapp sjø. For RIB´er med skarp V-bunn og lav vekt vil du få en kjøreglad båt og med gode manøvreringsegenskaper i høy fart.

Husk også å vurdere motor som ikke legger på for mye vekt, men gir deg godt moment og rikelig med krefter i mellomregisteret. Det kan være en fordel både når du skal takle grov sjø, men også hvis du bruker RIB´en til å transportere flere personer eller mye bagasje.

19062019-0M9A9614 (1)

Hva du må tenke på?

Hvilke behov har du? Det er ofte en god start på det å vurdere riktig båt for deg. RIB er helt klart en praktisk, hendig og enkel båt å eie, og du kan legge til stort sett hvor du vil uten å tenke for mye på skader på båten. Den praktiske designen og det lave fribordet gir deg også enkel adgang til båten. Har du barn, eller passasjerer som er utrygge i båt er det kanskje greit å tenke på at lavt fribord også gjør faren større for å falle over bord. En av de nyeste tilleggsutstyrene du kan vurdere til en RIB er trådløs dødmannsknapp. Velger du denne løsningen vil motoren stoppe med én gang fjernkontrollen havner i vannet. Dette er en enkel, men trygg løsning som passer godt med RIBens fartpotensial og lave fribord. Et eksempel på trådløs dødmannsknapp kan du finne her.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
  • Skriv en kommentar