Båtblogg.no
Frydenbø

Hvordan legge til - Sting 730FT ved brygge low resolution

 

Ny båtfører? Her er fire enkle tips for hvordan du skal legge til

Av Hans Petter Slang 27. mars 2020

Frykten for veldig mange nye båtbrukere er først og fremst dette med manøvrering når man skal legge til. Enten man skal inn til en holme, eller fyll bensin eller inn i båtplassen føler mange den samme usikkerheten. I denne bloggposten gir vi deg noen enkle, men gode tips til hvordan du kan bli flinkere til å legge til.

Som innledning kan jeg presisere at det er én ting som gjelder: hold roen og gjør alltid én ting av gangen. Da vil du merke at du mestrer hele prosessen i større grad. Her har du mine fire hovedpoenger som vil kunne hjelpe deg på veien:
  1. Det handler om forberedelse, og det handler om erfaring. Før du nærmer deg land bør du sette båten i "fri gir". Her ute har du god tid til å forberede selve prosessen. Det er smart å finne frem fenderne og feste dem riktig, gjerne minst to stk. på hver side. Det kan skje noe som gjør at du må endre planen raskt og legge til med andre siden inn. Derfor forbered deg ved å henge ut fendere på begge sider.
  2. Tau. På samme måte som over klargjør alltid minst ett tau/fangline i baugen, og ett tau på hver side akter. Husk å tre tauet foran under rekka, så ser det også mer profesjonelt ut.
  3. Fordel oppgavene ombord tidlig. Selv om du ikke kjører en stor båt er det ingen grunn til at ikke flere skal bidra. Problemene oppstår ofte dersom det ikke er kommunisert tydelig på forhånd. Da er det lett for at noen misforstår og ikke gjør akkurat det som skal til for at man skal lykkes.
  4. Styrefart. Husk at du må ha litt fremdrift for at båten skal vær mulig å manøvrere. Dette blir enda mer viktig om man har sidevind. Få alle ombord til å sitte ned fordi du også må bruke litt kraft for bremse opp hastigheten. Dersom passasjerer står oppreist når du setter båten i "R" og bakker opp, er det fort gjort å miste balansen. Det er først når styrmann gir signal om at båten er i posisjon at man reiser seg opp og gjør klar til å hoppe i land. Husk at det er ikke gitt at man skal lykkes på første forsøk. Det er mye bedre å avbryte, gå ut, få kontroll og starte på nytt, enn å bomme helt. Man kan alltid bli overrasket av strøm eller vind, så legg alltid en alternativ plan.

 

Etter hvert som man får erfaring lærer man seg at det er mye annet også som kan bidra til en vellykket tillegging. Men det viktigste er å lage noen enkle rutiner som gjør at man opparbeider seg trygghet i situasjonen. Resten er trening og erfaring.

Start sesongen tidlig, tren på tillegging mens det er lite trafikk. Da blir det fort en rutine og selvsikkerheten gjør resten.

 

Lykke til med båtsesongen!

 

PS! Hvis du ønsker å se hvordan du legger til i praksis kan du se Nordkapp teknisk sitt team gjøre det steg for steg her:

 

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
  • Skriv en kommentar