Båtblogg.no
Frydenbø

A705_TTL_2975

 

Ser du etter båt? Her noen fordeler bowrideren gir deg.

Av Mats Hjørnevik 7. april 2020

Når du skal ha en praktisk båt for bruk på hytte, eller har behov for dagsturbåt med god plass, passer bowrideren perfekt. I denne artikkelen vil vi se på hvorfor bowrideren har rukket å bli så populær og vi gir deg råd til hva du bør se etter når du vurderer bowrider som din neste båt.

Abonner gratis på båtblogg.no og få tilsendt rykende ferske nyheter direkte i din innboks hver uke

 

Bowrideren: en god kombinasjon av det praktiske fra skjærgårdsjeepen og komforten fra daycruiseren.

Er du på utkikk etter en båt som gir deg god tilgang til lasting, samtidig som den fungerer godt som familie og aktivitetsbåt? Da er du nok fort en fan av bowrideren. Visste du forresten at bowrideren ble oppfunnet i 1965 i USA av Carl Moesly? Han kom opp med ideen om å dele opp båten og lage en sitte-seksjon i baugen da de slet med å håndtere fortøyningene. Jeanne Moesly (Carls kone) ga navnet på oppfinnelsen, nemlig "bowrider". Bowrideren fikk sin debut på Miami International Boat Show i 1965.

Som navnet tilsier er denne båttypen designet for å gi deg en funksjonell og enkel tilgang til fordekk/baugseksjon og cockpit/akterdekk uten nevneverdige utfordringer. Bowrideren er en dagsturbåt og båt for praktisk håndtering av utstyr. De mest åpenbare fordelene du får med bowrideren er:

 1. Stor cockpit med mange av de samme fordelene som daycruiseren
 2. Hel vindskjerm gir lun og god plassering for hele familien
 3. Praktisk båt med god lastefunksjon og åpent dekk
 4. Båt som passer til vannsportaktiviteter

  A605 - TTL_vannski

 

 

 

 

 

Her er våre tips til hva du må se etter når du vurderer en bowrider:

 1. Utforming og innsteg fra baugen. Denne bør være bred nok til at du og dine passasjerer kommer seg komfortabelt om bord, selv med bagasje for hyttetur eller for en dagstur.
  20200406_Sting 610BR
 2. Kalesje: test alltid den praktiske bruken av kalesjen. Gode og mer forseggjorte kalesjer er ofte enklere i bruk og tar betraktelig kortere tid å montere. Det er greit å huske når regnbygen plutselig setter inn og du får dårlig tid.
 3. Stuverom – praktiske steder for å holde dekket fritt for rot. Fordelen ved å velge en bowrider fremfor en skjærgårdsjeep vil også være båtens evne til å stuve vekk bagasje. Bruker du båten på dagsturer vil en typisk bowrider gi deg rikelig med stuveplass. Flere bowridere fra 6,5 meter og oppover har også muligheten for enkle toalettfasiliteter, som kan være greit å tenke på hvis du har med barn på sjøen
  A705_TTL_stuverom
 4. Planingsterskel – viktigheten av båtens oppførsel med vekt om bord. En bowrider brukes ofte til å frakte flere personer og bagasje om gangen (ofte er en av fordelene ved den brede vindskjermen at flere får en lun sitteplass). Det anvendelige bowrider-området blir ofte brukt til bagasje, og dermed økt vekt flere steder i båten. Du bør huske på dette når du vurderer både motorisering (båtmotor-teknologi) og båttype da forskjellige båter takler denne vektfordelingen forskjellig.
 5. Sjekk for ladepunkter til mobil og annet elektrisk utstyr for 12V. Mange båter i dag har dette, men plassering og tilgang kan variere. Dagens bruk av mobiltelefoner og iPader/tablets gjør at vi i mye større grad er avhengig av ladepunkter i båten, selv på dagsturer. Ser du etter ny bowrider kan det være greit å sjekke hvor du har ladepunkter, og at disse fungerer godt i din bruk av båten
 6. Fribord – ta en runde og sjekk hvor dyp bowrider-avdelingen er. Skal du ha med barn er det gjerne her de ønsker å sitte! Et tips er ofte å tenke på hvor barna i størst grad kommer til å synes det er gøy og oppholde seg. 15 cm forskjell i fribord kan utgjøre en stor forskjell i trygghet!
 7. Mulighet for solseng i bowrider-avdelingen? Dette er ofte et behagelig sted å slappe av, og en av de store fordelene ved en bowrider. Har din båt eller båten du vurderer en solseng-løsning? Og hvor vanskelig eller enkel er denne å montere? Sjekk allerede dette når du titter på en ny båttmodell, så får du raskt et inntrykk av dette.

 

Husk at det er aldri pinlig å gå nøye igjennom detaljene på en ny båt før du kjøper. Det er de praktiske øyeblikkene som ofte gjør den store forskjellen i din bruksopplevelse i løpet av båtsesongen, så bruk tid på å sjekke ut dette før du går til innkjøp av ny båt.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
 • Skriv en kommentar