Båtblogg.no
Frydenbø

Zodiac Medline 7.5 at sea passing lighthouse

Sjømerkene – viktige bidragsytere til sikker ferdsel på sjøen

Av Mats Hjørnevik 19. juni 2021

 

Kjører du bil på vei er det et krav til at du har god kjennskap til vegskiltene og raskt kan tyde disse. Det samme gjelder når du er på sjøen, hvor sjømerkene er satt opp for å gi deg rask oversikt over hvor du kan kjøre sikkert. Vi har samlet noen av de viktigste merkene du bør kunne og gir deg en liten oversikt.

Kardinalmerker: Nordmerke, Sørmerke, Østmerke og Vestmerke

Når du tar båtfører-prøven vil du tidlig bli kjent med de mest brukte sjømerkene. Kompassavmerkene, såkalte «kardinalmerker», gir deg beskjed om hvilken himmelretning du skal passere på. Her setter du enkelt kompasskurs for å unngå sammenstøt med undervannsskjær og lignende. Kardinalmerkene er gitt spesifikke fargekoder som skal være enkle å se:

Nordmerke (BY): denne skal du alltid passere på nordsiden av (himmelretning nord). Forkortelsen BY står for «Black/Yellow» og er fargekoden på staken for nordmerket.

Kardinalmerke nord

Sørmerke (YB): Denne skal du alltid passere på sørsiden av (himmelretning sør). Forkortelsen YB står for «Yellow/Black» og er fargekoden på staken for sørmerket.

Kardinalmerke sydØstmerke (BYB): Denne skal du alltid passere på østsiden av (himmelretning øst). Forkortelsen BYB står for «Black/Yellow/Black» og er fargekoden på staken for østmerket.

Kardinalmerke øst

Vestmerke (YBY): Denne skal du alltid passerer på vestsiden av (himmelretning vest). Forkortelsen YBY står for «Yellow/Black» og er fargekoden for staken på vestmerket.

Kardinalmerke vest

Kardinalmerkene kan du gjerne finne i skjærgårder med mye grunner. Disse kan også brukes sammen rundt en større grunne, hvor det raskt skal kunne oppfattes i hvilken retning du kan kjøre.

Lateralmerkene: finn skipsleden

Lateralmerkene er laget for å merke en skipsled eller en kanal og lignende. De bruker fargekodene «rød» og «grønn», de samme fargene som markerer styrbord og babord på din båt. Kjører du samme vei som skipsleden er markert skal du på generell basis ha grønne staker/grønne lysbøyer på styrbord side. Kjører du mot skipsleden skal du på generell basis ha røde staker/grønne lysbøyer på babord side. Et godt tips hvis du kjører i ukjent farvann er å se etter ledens retning på enten et sjøkart eller kartplotteren din. Gulesiders app «På Sjøen» kan også brukes for å finne retningen på skipsleden. Grønne lateralmerker er spisse på toppen, røde lateralmerker er flate på toppen. De grønne bøyene blinker også grønt, mens de røde bøyene blinker rødt.

 

Grønt lateralmerke

 

Rødt lateralmerke

Spesialmerke – vær spesielt oppmerksom

Spesialmerkene er markert med gul farge og er laget for å gi deg beskjed om å være ekstra oppmerksom. Bøyene er ofte en stake med et kryss på toppen, og de fleste av dere har nok sett disse rundt badestrender. Ser du disse bøyene ved en badestrand er det greit å huske på at det er forbud mot ferdsel innenfor disse.

Spesialmerket

 

Vi ønsker deg en trygg ferdsel på sjøen i sommer, les deg gjerne opp på merkene slik at du kan navigere uten elektroniske hjelpemidler. God sommer på sjøen!

 

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar