Båtblogg.no
Frydenbø

sea

 

Sjøanker og drivanker – en god hjelper på sjøen

Av Mats Hjørnevik 22. juni 2020

Mange båtførere opplever i løpet av sin tid på sjøen problemer eller utfordringer med enten båt eller motor. Når uhellet først skjer, er det greit å være forberedt. Ved tap av motorkraft eller ved seiling i grov sjø og sterk vind kan sjøanker og drivanker være en god venn i nød. Vi skal se litt på hvordan sjøankeret og drivankeret fungerer, og hva du bør vite når du bruker av disse.

Abonner gratis på båtblogg.no og få tilsendt rykende ferske nyheter direkte i din innboks hver uke

 

Hva er et sjøanker og et drivanker?

Når det ferdes i åpen sjø eller hav, er det ofte for dypt til å bruke et normalt anker for å bremse hastigheten. I mange år er det derfor brukt anker for å bremse farten eller dreie fartøyet/båten opp mot sjøen. Ordet sjøanker og drivanker blir ofte brukt om utstyr vi legger i sjøen for å skape en brems på et fartøy eller en båt. Blant fiskere er drivankere blitt brukt under fiskeperioder hvor du ønsker å legge båten opp mot bølgene, men et sjøanker og et drivanker er også et viktig sikkerhetsutstyr som lønner seg for fritidsbåter å ha om bord, spesielt hvis du drar på lengre turer. Et sjøanker/ drivanker har to hovedfunksjoner:

  • Sørge for at båten plasserer baugen mot bølgene (og vinden) slik at man kan klare seg gjennom dårlig vær og uten motorkraft.
  • Sørge for å bremse avdriften ved motorstans, slik at du kjøper deg tid eller unngår å ukontrollert nærme deg farlige grunner eller land.

Et sjøanker er gjerne paraplyformet og legges ut fra baugen. Det har et stort hull i bakenden og et lite hull foran, dette for å skape en «flaskehalseffekt» og bremse vannets fart gjennom slik at båten også bremses. Sjøankeret fyller seg dermed med vann og bremser effektivt båten samtidig som det retter den opp mot bølger og vind.

Et drivanker er gjerne kjegleformet og legges ut fra akter på båten. Det er laget for å holde akter mot bølgene og bremse farten på fartøyet. Ofte er drivankeret mindre enn det typiske sjøankeret.

 

Viktige punkter å huske på ved bruk av drivanker.

  • Lengde på tauet for sjøankeret og drivankeret: En grei huskeregel er at du skal bruke båtens lengde ganger med 5. Det vil si at hvis du har en skjærgårdsjeep på 7 meter skal du ha et drivanker som er 35 meter langt. Grunnen til at det er nyttig med god lengde på tauverket er for å unngå unødvendige rykk og napp.
  • Når du setter ut sjøankeret: Sjøankeret skal settes ut fra baugen. Det er ofte, men ikke alltid, en blåse og line på sjøankeret som skal ut i vannet først. Deretter setter du så kontrollert du kan ut sjøankeret. Husk å feste returlina godt, denne skal hjelpe deg å snu sjøankeret når du skal dra det inn igjen, slik at ankeret tømmer vannet og det blir lettere å dra det inn.
  • Når du setter ut drivanker: drivankeret settes ut fra akter på båten og brukes som brems. Samme type returline er lurt å bruke på her, for å gjøre det lettere å dra drivankeret inn igjen.
  • Sjekk leverandørens veiledning og krav til utstyr nøye før bruk, og sjekk at utstyret er i orden og til enhver tid er klart til bruk.

 

Lurer du på flere ting angående sjøanker og drivanker?

Her finner du en test av sjøanker/drivanker, og her finner du litt mer informasjon om praktisk bruk.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
  • Skriv en kommentar