-
Skriv en kommentar
Slutten av august betyr at høsten er i anmarsj, og værtypen forandrer seg fra sommervær i retning av høstvær. Det kan bety noe røffere forhold på sjøen og ved brygga. Vi gir deg noen tips til hva du bør tenke på hvis du har båten liggende ute utover høsten.
Hvor båten ligger utover høstsesongen spiller en viktig rolle for hva slags oppsyn og forberedelser du bør gjøre i forkant av høstsesongen. Mange har båten fortøyd ved båtplass i en godt beskyttet marina, er vil sannsynligvis sårbarhet for vind og bølger være mindre enn om båten ligger på mindre brygger og mer eller mindre ubeskyttet. Noen huskeregler kan være greit å ta med seg:
Har du en utsatt båtplass ved hytta eller på fellesbrygga krever dette at du tar en tur ut når uværet er meldt, og gjerne en tur innom hvis uværet varer over lenger tid.
Husk: godt sjømannskap er også å hjelpe andre, selv på brygga. Ser du båter som ligger utsatt til eller mangler fortøyning er det lurt å kontakte eieren eller forsøke å hjelpe til med forbedret fortøyning.
Et av de viktigste punktene på listen når du har båten liggende ute utover høsten er å sørge for riktig og nødvendig fortøyning. Når du er klar over hvordan været påvirker forholdene ved din brygge kan du forebygge mange uheldige situasjoner ved å legge båten riktig og fortøye godt nok. Det vanligste for mange er å legge båten med baugen inn mot brygga, men hvis du ser at værmeldingen gjør at sjøen vil slå inn over akterdekket og det er meldt godt med vind og sjø kan det være lurt å vurdere å legge baugen opp mot vindretningen. Da vil du senke faren for at sjøvann trenger inn i båten (via båtens selvlensing for eksempel).
Er det meldt godt med vind og sjø er det også viktig å sjekke fortøyningstauene (er disse i god stand og vil de holde under konstant bevegelse fra sjø og vind) og også vurdere sterkt økt fortøyning. Dette kan gjøres ved å legge såkalt spring. Spring fortøyer du ofte midtskips (hvis du har pullert/kryssholt her) og legger denne parallelt eller noe diagonalt med siden på båten. Dermed hindrer du uønsket bevegelse i lengderetningen. Dette bør gjøres som et tillegg til fortøyningen i baugen på både styrbord og babord, og fortøyningen akterut på båten, også her både styrbord og babord. Husk også at strekkavlastere på fortøyningstauene kan redusere påkjenningen på pullert/kryssholt og tauet når båten ligger fortøyd. Eksempel på strekkavlaster finner du her.
Det kan også være greit å forsøke å ha så stor avstand til bryggene som mulig. Dette gjør du ved å justere på fortøyningene, og kan hindre båten i å slå inn i bryggadelene ved sterk vind for eksempel. Et annet godt råd er å vurdere flere fendere for å beskytte båten. Noen av disse kan du feste til brygga (spesielt om du ikke har flytebrygge) slik at visse fendere henger i samme posisjon hele tiden og ikke beveger seg med båten. De resterende fenderne fester du som normalt på båten. På denne måten sikrer du deg ekstra mot slagskader i gelcoat eller fenderlist.
Ligger båten på bøye, så bør du påse at fortøyningstauet er langt nok slik at båten har mulighet til å følge bølgene.
Det vil også være formålstjenlig å sørge for at båtens lensesystem funger som det skal. Et enkelt råd er å helle litt vann i uttakene for lensingen i båten og se om vannet forsvinner ut (hele veien). Dette blir ekstremt viktig hvis båten blir utsatt for både vind, regn og sjø. De fleste båter har enkle prosedyrer for rensing av sluk og rist i lensesystemet, og dette bør du sette deg inn i. Har du elektrisk lensepumpe som skal slå inn ved for mye vann bør du også sjekke at batteriet har nok strøm. Har båten stått mye stille siden sommeren, men du fortsatt ønsker å ha den ute for bruk på høsten kan det være greit å kjøre en tur for å lade batteriet (lenger enn 30 minutter) også.
Gå også over havnekalesjer/konsoll-trekk og sørg for at disse er i orden, så slipper du uønsket vann inn i båten eller puter i førerstoler som blir ødelagt av regnvann over lenger tid.
Av: Mats Hjørnevik
Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!