Båtblogg.no
Frydenbø

Telemarkskanalen med egen båt – en reise i Norge i miniatyr

Av Mats Hjørnevik 7. november 2021

Victoria på TelemarkskanalenTelemarkskanalen ble bygget ferdig i 1892 og ble omtalt med beundring i stemmen rundt om i hele Europa. Kanalen ble bygget med formål om å transportere tømmer og gods oppover Telemark fylke, men ble raskt en turistmagnet. I dag kan du utforske hele Telemarkskanalen med din egen fritidsbåt og vi gir deg våre 5 favoritter som du må få med deg hvis du legger båtturen hit.

Telemarkskanalen strekker seg fra Skien i syd-øst til Dalen i nord-vest. Hele kanalen er 105 km lang og består av 18 slusekamre med en høydeforskjell på hele 72 meter!

Telemarkskanalen med egen fritidsbåt er en opplevelse du bør få med deg og er enklere enn du tror! Med egen båt har du også anledningen til å bruke så lang tid du selv vil og ikke minst få med deg alle turene

Imponerende sluseanlegg – og enklere å benytte enn du tror

Slusingen i Telemarkskanalen kan høres komplisert ut, men er enklere enn du tror. Slusingen foregår etter et «førstemann-til-mølla-prinsipp», hvor slusevakta legger båter for å fylle slusene optimalt (flest mulig gjennom). Ønsker du å kjøre fra Skien til Dalen tar turen deg gjennom følgende sluseanlegg:

  • Skien sluse: Skien sluse består av én sluse og representerer første steg inn i Telemarkskanalen. Slusen ligger i enden av Skienselva og herfra har du muligheten til å utforske Skien sentrum, med flotte steder som Brekkeparken, den bevarte trehusbebyggelsen i Snipetorp og den flotte Bakkestranda i umiddelbar nærhet. Når du er ferdig med slusingen kan du legge deg i gjestehavna i Hjellen eller dra videre oppover kanalen.
  • Ulefoss sluser representerer den første av de store slusingene oppover kanalen. Ulefoss er kjent for sin industrihistorie og ikke minst Ulefos Jernverk som du passerer når du kjører kanalen.
  • Eidsfoss: Eidsfoss sluser er det andre sluseanlegget i «Norsjø-Bandak-forbindelsen». Denne har to kamre som skal forseres. Her finner du en ventebrygge for fritidsbåter i bunnen av slusene. Har du mange med deg i båten er det også mulig for passasjerene dine å gå herfra til Vrangfoss sluser hvor de kan hoppe om bord igjen.
  • Vrangfoss sluser er det største sluseanlegget i Telemarkskanalen. Her skal du gjennom 5 sluser som tar deg i alt 23 høydemeter oppover. Ønsker du å bruke mer tid her for å lære mer om Telemarkskanalen kan du legge til og oppleve presentasjon av kanalen i låven som ligger kloss i slusene. Du kan også besøke slusemesterboligen hvor det er utstilt historier knyttet til kanalen og slusene. Ønsker du å leie slusevokterboligene kan dette gjøre på sommeren.
  • Lunde sluse består av en enkelt sluse og er et såkalt trafikknutepunkt. Her sluses du tre (3) høydemeter opp. Ved Lunde sluser kan du dra innom slusekroa for en matbit, opplevelser i sluseparken, eller hvis du passerer på riktig dato i juni kan du få med deg sluserock-festivalen.
  • Kjeldal sluse består av ett (1) kammer som løfter deg ytterliggere 3 høydemeter opp og videre i kanalen.
  • Hogga sluser har to (2) kamre som løfter deg syv høydemeter

Slusing i Telemarkskanalen

Gjestehavner

Langs Telemarkskanalen finner du flere flotte gjestehavner med plass til fritidsbåter. Du finner en god oversikt over disse gjestehavnene her. 

Det er noen av gjestehavnene som har «det lille ekstra» og vi anbefaler spesielt at du planlegger et lengre stopp ved Lunde sluse. Her finner du blant annet Lunde slusepark, et område med aktiviteter både for voksne og barn. Sluseparken har blant annet zipline, hinderløype, grillplasser og flott gangsti langs kanalen. Treffer du på riktige datoer i juni vil du også kunne få oppleve «Sluserock»; en festival for ungdom, men med mye kjente artister. I tilknytning til sluseparken finner du også Lunde Slusekro, et flott spisested og lokale langs Telemarkskanalen (Se tripadvisor-anmeldelser her. 

Gjestehavnene i Skien og Notodden gir deg også en god anledning til å utforske byene. Legger du deg ved gjestehavnen i Lårdal har du et flott utgangspunkt for fotturen «Lårdalsstigen», en tur langs Bandak og Telemarkskanalen hvor du blir tatt opp i høyden til en fantastisk utsikt over Telemark.

Du finner også gjestehavner her:

  • Dalen
  • Kviteseid
  • Nesøya (Notodden)
  • Norsjø Ferieland

Et «must» på tur langs Telemarkskanalen er et besøk på Dalen Hotell, ved endestoppet Dalen. Hotellet, som ble bygget i 1894, har huset mange kjente turister som blant annet Keiser Wilhelm av Tyskland og Kong Leopold II av Belgia. Hotellet ble bygget som et resultat av at Telemarkskanalen gjennom 1800-tallet ble et populært turistmål. På hotellet kan du både booke rom, og bestille bord ved restauranten, og nyte de historiske omgivelsene rundt deg.

Dalen Hotell - Telemarkskanalen

Naturperler langs kanalen

Tar du deg litt ekstra tid på vei opp Telemarkskanalen vil du raskt finne ut at naturen rundt deg har flere opplevelser på lur. På vei opp Norsjø vil du passere en av de mest kjente naturlandemerkene i Telemark, Mikaelshulen. Dette er en naturlig hule i fjellet, hvor man antar at denne har vært benyttet som katolsk kirke frem til 1537 og oppkalt etter erkeengelen Mikael. Her har du flott utsikt utover Norsjø (her finner du mer informasjon om Mikaelshulen: https://www.visitnorway.no/listings/mikaelshulen/13519/)

På vei opp Bandak i Telemarkskanalen finner du også flotte plasser som Bandaksli og Ruiplassen. Bandaksli er et bryggeanlegg og anløp langs kanalen, bygget for å skipe malm fra malmgruva du finner lenger oppe i Bandaksli. Bandaksli har overnattingsplasser for padlere og syklister, men ingen gjestebrygge. Du kan legge til på kaianlegget på Bandaksli for å ta en titt, men husk at kanalbåtene legger til her hvis noen har bestilt det). Ruiplassen er en flott fottur du kan nå fra Dalen, og er kun 1 km lang, men du tar hele 200 høydemeter på turen. Denne turen passer perfekt hvis du ønsker å bli en ekstra dag på Dalen.

Noen praktiske tips

Her finner du noen praktiske tips som kan være greit å forberede seg på før avreise:

  • Kart (!): husk at sjøkartene vi har installert i båtene som ferdes langs kysten ikke fungerer når du beveger deg innover i landet. Derfor anbefales det å kjøpe et kart som fungerer i innsjøer, eller kjøpe kart av slusevaktene (koster ca. 600 kroner). Telemarkskanalen kan på flere steder være smal og grunn, derfor er det lurt å ha med seg et godt kart.
Kartplotter i Telemarkskanalen

 

Vi ønsker dere en flott tur på Telemarkskanalen!

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar