Båtblogg.no
Frydenbø

Rubbing og polering av vindskjerm

Tips til hvordan du får en matt vindskjerm til å se ut som ny!

Av Mats Hjørnevik 14. august 2021

I løpet av noen sesonger i bruk, kan vindskjermen på din båt bli både matt, slitt og vanskeligere å se klart gjennom. Men det finnes måter å gjøre vindskjermen fin på, og vi gir deg noen råd og tips til hvordan du kan gjøre dette.

Utstyr til rubbingen og poleringen.

Som med mange småjobber er rubbing av vindskjermen avhengig av riktig utstyr. Skal du gå løs på en vindskjerm som virkelig er mattet og slitt, anbefales det å bruke en såkalt rondellmaskin. Med denne kan du både rubbe og polere opp skjermen din effektivt. Mange velger seg en maskin som er såkalt oscillerende, det vil si at den jobber og roterer i varierende bane (i motsetning til en roterende, som kun roterer rundt sin egen akse). På lakk eller gelcoat er ofte de oscillerende maskinene ikke like effektive som de roterende, men det er ofte enklere å få til et godt resultat (og med mindre risiko for varmgang og ødelagte overflater. NB! Husk at når du bruker en oscillerende maskin skal den startes og stoppes mens du har maskinen på overflaten som behandles. Bruk gjerne en lamrondell som pute, disse er ofte best til jobbing på vindskjerm.

Når du skal rubbe en vindskjerm er det lurt å være litt forsiktig og føle seg litt frem med rubbingen og hvor hardt du legger på. Vi anbefaler deg å starte med en rubbing som har middels til fin slipeevne (for eksempel Norpol R10), og heller gå på med grovere rubbing hvis du ser at den finere varianten ikke klarer jobben. Det er viktig å ikke gå på jobben for hardt, da du kan skape riper i vindskjermen, noe som blir mye jobb å reparere. Dette gjelder spesielt ved bruk av roterende poleringsmaskin.

Rubbing og polering av vindskjerm - 2Stegene for rubbing og polering

  • Det første du må gjøre er å få vindskjermen din så ren som mulig før rubbing og polering. Bruk gjerne glassrens (spray) og klut som du skyller i vann og tørker av vindskjermen med. Se etter at skjermen er tilstrekkelig ren før du begynner.
  • Påfør et tynt lag med rubbing som du påfører jevnt over flaten. Del gjerne jobben opp i soner, og gjør deg ferdig med hver sone før du fortsetter.
  • Her kan du gjerne starte med middels hastighet på maskinen og påføre lett trykk. Resultatet blir ofte bedre hvis du har rolige og lange bevegelser over hele flaten som rubbes.
  • Ettervask er viktig for at resultatet blir så bra som mulig. Tørk av vindskjermen for å se om resultatet er blitt bra. Har det ikke blitt så bra som forventet kan du legge på ny rubbing og rubbe en runde til. Her kan du også vurdere om du skal gå til en rubbing med noe mer grovhet.

Rubbing og polering av vindskjerm - 3

  • Er du fornøyd med resultatet kan du sette i gang med poleringen. Det holder ofte å polere for hånd. Bruk hardvoks. Ønsker du å bruke maskin når du legger på hardvoksen er det viktig å gjøre dette skånsomt.

Lykke til med rubbingen og poleringen!

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar