Båtblogg.no
Frydenbø

LR_Enduro 805 docked - boat overview with swimming

Tips til tur i Hvalerskjærgården – disse stedene bør du besøke med båt!

Av Mats Hjørnevik 10. juli 2021

Hvalerøyene er et fantastisk sted, med en kombinasjon av strender, svaberg, holmer, skog og tettsteder få områder i Norge har. Vi har vært en runde rundt i skjærgården rundt Hvaler og gir deg 5 tips til fantastiske steder å legge til med din båt i sommer!

Makø (Nordre Sandøy)

Nordøst på Nordre Sandøy ligger perlen Makø. Dette er kjent som et flott sted å besøke både som barn og voksen. Stedet er det nordligste fergestoppet for Hvalerferga (som starter med utgangspunkt i Skjærhalden på Kirkøy), og har sin egen kafé, Makø Gård & Café. Som du kanskje hører av navnet har denne plassen kombinert gårdsbesøk med spisested, noe som gir stedet et unikt preg og mange ting å se og gjøre. Makø er enkelt å ta seg til med egen båt også og har tilgjengelig gjestebrygge (NB! Begrenset antall plasser). Nordre Sandøy, som Makø ligger på, har også flere flotte naturhavner hvor du kan legge til (for eksempel Tordenskjoldbukta som er et steinkast unna), og hvor du tar deg greit til Makø til fots. Dette kan være vel så fint, og gir deg mulighet til å ta en god runde for å oppleve den flotte øya.

Andholmene (Nordre Sandøy)

Andholmene ligger på vestsiden av Nordre Sandøy og er en liten perle av noen holmer. Det spesielle med Andholmene er at de er en flott kombinasjon av naturhavn-plasser for både seilbåt, storbåt og småbåt.

RS 800 C Bow - dining

(Bilde: fra nordøst-siden av Andholmene, ved dypvanns-naturhavn)

Holmene er et yndet turpunkt for dagsturer og weekendturer, og du ligger ofte i le for vind og båttrafikk, samtidig som utsikten ut mot fjorden er flott. Holmene har morsomme små kanaler mellom seg som kan være ekstra artig for barn på tur, og et flott utgangspunkt for å utforske med for eksempel SUP (stand up paddle board).

Kartbilde Andholmene - blogginnlegg Tips til tur i Hvalerskjærgården

(Bilde: Kartutsnitt fra google maps, rødt markering er Andholmene)

Innsegling til Andholmene er enkelt fra nordvest eller fra sydvest. Dypvannsplasser finner du på østsiden av holmene.

Akerøy

Akerøy finner du utenfor stedet Brattestø på Asmaløy. Øya er relativt stor med sine 1700 mål og er siste utpost før storhavet. Hver gang jeg besøker Akerøy finner jeg automatisk en ro i sjela, du kan nesten merke at tiden går saktere og pulsen senker seg. Du blir ofte møtt av lyden av saueflokker, disse beiter på øya sommerstid og skaper en spesiell og lun stemning. Øya har mange plasser hvor du kan legge til i naturhavn;

        • Du finner flere fortøyningspunkter på land med god plass til dregg og flere båter.
        • Du ligger godt i le for den vanlige sørvesten eller vestavind
        • Du kan fint ligge på svai i områdene på innsiden av Akerøy
        • Oslofjordens Friluftsråd har lagt ut bøye for fortøyning (first-come-first-serve hvis du har vimpel synlig på båten) – se reglene for bruk her.

Akerøy er kjent for sine flotte teltplasser i det offentlige friområdet i nærheten av Kystledhytta, hvor mange velger å slå opp telt og overnatte. Det er også satt opp flotte sandvolleyball-baner i tilknytning til dette. Det er lurt å ta med seg mat og drikke (ferskvann) hvis du planlegger å ligge i naturhavn noen dager, da det ikke er butikk eller vann på øya.

Nordkapp_Airborne_7_sunbed Nordkapp_Airborne_7_beached with SUP

(Bilde: Området rundt Kystled-hytta på Akerøy. Brygga for av- og på-lessing kan sees i bakgrunnen)

Øya har også flotte sandstrender og ofte et yrende folkeliv om sommeren, noe som gir stedet et eget koselig preg. Husk også at det er generelt ferdselsforbud på øst og vestsiden av øya mellom 15 april og 15 juli, men det offentlige friområdet kommer ikke i konflikt med dette, så her kan du trygt ferdes (men vær oppmerksom på hvor du går).

Fra Akerøya kan du enkelt ta deg over til Festningsholmen, hvor en del av Fredrikstads festningsverk fra 1600-tallet ligger. Dette er et populært sted å ta med barna for å utforske norsk historie.

LR_Sting 610 DC at sea - seen from starboard

(Bilde: Festningsverket på Festningsholmen, tvers over for sundet fra Akerøy)

Innsegling til Akerøya kan du gjøre fra tre retninger; fra Brattestø og Asmaløy, fra øst (i retning Skjærhalden) og fra Vest. Det finnes en del skjær og grunner i området rundt, så det er lurt å følge med på kart og/eller kartplotteren og ta det med ro.

Lauer

Lauer er en liten gruppe øyer utenfor Skjærhalden og ligger helt ytterst på Hvaler. Her ankommer du enkelt fra Skjærhalden (nord-øst fra) til «havna» og gjestemoloen hvor du finner gjesteplasser. Her er det gjerne mye folk og båter om sommeren, men er du heldig finner du plass. Det finnes godt av festepunkter på land og du kan enten ligge på dregg eller longside. Lauer er et gammelt fiske-samfunn, med mye makrellfiske og fiskemottak i gamle dager. Nå er det badegjester og feriegjester som stort sett ferdes her, og på øya kan du ta en flott gåtur til vestsiden av øya som vender ut mot havet. Her kan du se så langt øyet kan nå.

730_FT_TTL_3994 Low resolution for web

(Bilde: Oversikt over gjesteplassene på Lauer, med moloen synlig til høyre)

 

Vi ønsker dere alle flotte opplevelser, og gode turer i Hvalerskjærgården i sommer!☀️

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar