Båtblogg.no
Frydenbø

Transport av båt

 

Transport av båt på henger: hva må jeg tenke på?

Av Mats Hjørnevik 27. mars 2020

Du har kanskje kjøpt ny båt og har den på henger, og lurer litt på hvordan du skal få alt dette til? Vi deler noen erfaringer med bruk av båt på båthenger, hvordan du sikrer lasten og hvor du kan finne informasjon om hva du har lov til å trekke på hengeren.

Det er flere elementer man skal huske på når man drar tyngre last med henger, enten det er med båt eller annen type last. Det er mange spørsmål som dukker opp: hvilket førerkort trenger jeg for å dra mer en 3,5 tonn, hva er egenvekten på tilhengeren min og hva er tillatt totalvekt? 

Hva har jeg lov til å trekke på tilhenger?

Det første du bør undersøke når du har kjøpt ny båt og ønsker å ha den på henger er hva hengeren har lov til å løfte, og hva totalvekten på henger + båt blir.

Har du førerkort klasse B har du lov til følgende:

        • Trekke henger og last med tillatt totalvekt på 750 kg
        • Bil + henger med tillatt totalvekt må ikke overstige 3500 kg

Har du førerkort klasse BE før 19. januar 2013 gjelder følgende:

        • Du slipper å beregne tilhengerens tillatte totalvekt og det er tilstrekkelig å sjekke tillatt hengervekt og tillatt vogntog-vekt i bilens vognkort 

Har du førerkort klasse BE 19. januar 2013 eller senere gjelder følgende:

        • Tilhengerens tillatte totalvekt får ikke overskride 3500 kg. Selv om trekkbil tilhører klasse, må fører ha førerkort med klasse C1E hvis tilhengers totalvekt er over 3500 kg

Statens vegvesen har gjort det mye enklere å forholde seg til disse reglene med digitale verktøy, og du kan nå enkelt sjekke om du har lov til å kjøre bil + henger på:

https://www.vegvesen.no/Kjoretoy/Eie+og+vedlikeholde/Tilhengerkalkulator

Hva må jeg tenke på når jeg sikrer lasten?

Det er veldig viktig at båten er godt nok stroppet, og ikke minst riktig stroppet før du drar ut på tur. Husk at lasten kan forskyve seg i fart og under vindforhold, og det er derfor viktig å sikre lasten i alle retningene. Ofte er det lurt å bruke én stropp i baugen som festes i front av båthengeren, og to stropper akterut, én på babord side og én på styrbord side.

Stroppen i front bør kjøres i en V-formasjon, det vil si at stroppen går gjennom baugkroken og tilbake til hengeren. Dermed får du riktig sikring i fartsretning.

De to stroppene akterut fester du i puller/kryssholtet på babord og styrbord side. NB! For å beskytte gelcoaten under transport er det lurt å legge et tøystykke mellom skroget/dekket og stroppen. Da unngår du slitasje på gelcoaten underveis.

Når du har satt stroppene fast, ta en ekstra rundt rundt båten og stram stroppene godt. Sjekk heller én gang for mye at alt sitter som det skal.

Hva med motoren under transport?

Godt spørsmål, og veldig viktig! Motoren bør alltid stå i transport-posisjon når båten skal transporteres på henger. Dette gjøres ved å tilte motoren helt opp, løsne transportsikringen og sette denne i posisjon, for så å tilte motoren tilbake til transportsikringen går i sikret posisjon.

 

Nå er både du og båten klar for tur, lykke til!

PS! ønsker du å se hvordan du stropper båten i praksis kan du ta en titt på videoen som Nordkapp teknisk-teamet har laget om akkurat dette emnet:

 

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
  • Skriv en kommentar