Båtblogg.no
Frydenbø
Forsidebilde til Blogginnlegg 3 turer i østfoldskjærgården

Tre turperler med båt i Viken/Østfold du ikke må gå glipp av i sommer

Av Mats Hjørnevik 10. juli 2020

Sør i Viken finner du det som tidligere het Østfold Fylke. Her er det et eldorado av vakre turopplevelser og en unik natur med massevis av små holmer, viker og badesteder. Vi gir deg 3 steder du bør oppleve om du bruker båten som feriested i sommer.

Østfoldskjærgården består av en unik sammensetning av holmer og øyer med et yrende fugle- og dyreliv. I tillegg gir den flotte skjærgården deg unike naturopplevelser, fra vulkanske bergarter til avslappende og rolige stunder på bryggekanten med is og en kopp kaffe. Vi gir deg tre steder du enkelt kan komme til med båt, og som du ikke bør gå glipp av.

 

#1 Søsterøyene

Søsterøyene ligger lengst ut i Østfoldskjærgården, og er en del av Fredrikstad kommune. Søsterøyene er dannet av en vulkansk bergart, som kalles Rombeporfyrkonglomerat, som har en rødbrun farge. Denne typen bergart er kjent fra kun tre områder i verden: Riftdalen (inkludert Kilimanjaro) i Afrika, Mount Erebus i Antarktis, og «Oslofeltet» som Søsterøyene er en del av i Norge. På Søsterøyene finner du alt fra flotte klippeformasjoner til utrolig grotter både du og barna kan utforske.

NB! Søsterøyene er et fuglereservat, og Søndre Søster har ferdselsforbud fra 15.04 til 15.07 grunnet hekkesesong for fugl. Ellers i året kan du gå i land, men båndtvang for hund gjelder hele året.’

For mer informasjon om Søsterøyene, se https://www.hvaler.com/ssteryene

 

#2 Hankø

Hankø er kjent som «seilsportens mekka», på grunn av de hyppige regattaene som har blitt arrangert årlig i over 100 år. Hankøsundet gir deg en unik mulighet til å følge disse regattaene fra både landsiden (mærrapanna) og øysiden (Hankø). Kongefamilien har feriert hyppig på Hankø, og Kong Olav V brukte familiesteder Bloksberg ofte. Hankø ligger flott til for å ankomme med båt og har flere naturhavner som er enkelt tilgjengelig. Området har også en del grunner, så det kan være greit å gjøre seg kjent med området på kartet før du legger ut på tur hit.

Hankøsundet. Kilde: Fotograf Eirik Dahl

Hankø er kjent for sitt fjordhotell der du kan nyte en bedre lunsj eller middag, med gode overnattingsmuligheter. I tillegg anbefaler vi et besøk til Trouville, en unik badeopplevelse. Dette er Fjordhotellets egen badestrand, men den er åpen for alle. Dette stedet ble satt opp som en del av Hotellet på begynnelsen av 1900-tallet og ble hetende Trouville for å tiltrekke seg internasjonale gjester. Her finner du utedo, grillplass og en flott sandstrand med fine svaberg.

 

#3 Herføl

Herføl er en flott øy som er en del av Hvaler-øyene og ligger i skjæringspunktet mellom Skagerrak og Oslofjorden, nærme grensen til Sverige.  På Herføl er det ikke biltrafikk, og all ferdsel skjer til fots eller på sykkel. Øya er 2 km2 stor og hadde lenge sin egen tollstasjon og los. Du kan ankomme øya med egen båt eller ferge. Ankommer du med båt kan du benytte Herføl gjestehavn hvor du har tilgang til servicesenter (toalett og dusj) i tillegg til butikk. Du kan legge deg til langsmed flytebrygga eller i båser.

Herføl har mange flotte stier og veier, og du bør vurdere et besøk til «Linnekleppen», øyas høyeste punkt på 31 meter, som har flott utsikt, eller en tur til «Katedralen» som er en jettegryte.

 

Jettegryten «katedralen» på Herføl. Kilde: Fotograf Eirik Dahl

Tar du turen innom Herføl må du også ta turen innom «På Posten», her finner du noen av de beste kanelbollene jeg har smakt!

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar