Båtblogg.no
Frydenbø

LR_Sting 610 BR at sea - seen from port turning

Turperlene i Kragerøskjærgården – stedene du bør besøke med båt i sommer

Av Mats Hjørnevik 3. juli 2021

Skjærgården rundt Kragerø er spekket med flotte naturhavner, holmer og øyer for enhver smak. Enten du vil ha ro og stillhet, eller er på utkikk etter mer travle områder finner du garantert stedet for deg. Vi har samlet 4 turperler i Kragerøskjærgården og viser deg hva du kan gjøre og hvordan du kommer deg dit med båt.

Vestre Rauane

Rauane er en øygruppe ytterst i skjærgården utenfor Kragerø. Det var tidlig på 1900-tallet bosetning på denne gruppen av små øyer, men i dag er det kun bebodd av gjester om sommeren. Rauane består av mange fine små og litt større holmer og øyer, blant annet Vestre Rauane, hvorpå flere av disse er fantastiske naturhavner. Her er det populært å ankre opp for overnatting, men også et naturlig utfartssted for småbåter som er på dagstur. Det er flere fortøyningspunkter på Vestre Rauane, og god plass, noe som gjør dette til en flott plass å legge til. Ankringsplassene her kan være noe utsatt for litt sjø ved dårlig vær, så dette er en typisk godværshavn.

Innsegling til Vestre Rauane er enklest fra Jomfrulandsrenna, og Båtmagasinet har skrevet detaljert om innseilingen til dette området.

Kragerø

Kragerø er en gammel sjøfartsby og ble grunnlagt i 1888. Byen har beholdt mye av sin bebyggelse og sjarm fra sin opprinnelse. Selve bykjernen er relativt liten og enkel å ta en kort rundtur i. Her har du alt du trenger av kafeer, kiosker, butikker og restauranter. Ankommer du med båt er det mulig innseiling fra nordøst eller syd-øst. Leden inn er godt merket, men skjærgården rundt Kragerø er ganske grumsete, så det er greit å følge med på merking, kartplotteren og/eller sjøkartet. En av de flotteste innseglingene til Kragerø er gjennom Kreppa, denne kommer vi litt tilbake til.

I Kragerø har du flere steder du kan legge til for å bunkre opp. Spar-butikken litt nord-øst for Danskekaia har både bensin og butikk, her er det rimelig enkelt og godt med plass. Ønsker du å legge til i sentrum kan du gjøre dette syd-vest for Danskekaia eller inne i det som kalles Blindtarmen.

Du kan også legge til ved ledig plass i en av kommunens gjestehavner. Pris per døgn er 280 NOK inntil 30 fot, og stiger med størrelsen på båten. Priser og informasjon finner du her.

Når du først er i Kragerø anbefaler vi deg å ta en tur til Kittilsenhuset. Her vokste Kunstneren Teodor Kittilsen opp, og stedet er i dag museum. På Gunnarsholmen finner du en flott sandstrand og offentlig badeplass, som ligger tett på gjestehavnen. Kragerø har også mange konserter om sommeren, og en tur til restauranten Tollboden anbefales.

Jomfruland

Jomfruland er for mange en fantastisk og særegen plass, hvor pulsen ofte senker seg i det du går i land. Her kan du seile inn enten fra nord-øst eller syd-vest, gjennom den kjente Jomfrulandsrenna. Innsiden av øya består stort sett av sandstrender vegetasjon, mens utsiden av øya består av rullesteiner og bærer preg av at det ligger åpent ut mot havet. Kragerø Kommunes gjestehavn ligger på tårnbrygga, her er også det eneste stedet du har mulighet til å legge til med båt og leie plass. Alterantivt kan du ligge på svai, og områdene rundt tårnbrygga egner seg godt til dette (så lenge du legger deg godt unna fergeruta til fergene som legger til på tårnbrygga). Her opplever mange en trygg og lun plass, selv med mye vind.

Jomfruland er et eldorado for store og små, her kan du leie sykkel hos «Sykkel-Knut» og utforske hele den lange øya. Hva med en tur på «utsia» og «saltsten»? Eller gå opp i det gamle fyrtårnet? Her ser du over til Østfold og Sverige, og landt nedover sørlandskysten andre veien. Øya har gode restauranter og spisesteder, med Haga Kystkafé og Tårnbrygga Cafe liggende ved fergeleiet på Tårnbrygga, mens OkiDokk liggende ved fergeleiet på Aasvik Brygge. Her får du alt fra Pizza, salater, pasta og fisk- og kjøttretter. Du får også kjøpt ferske bakervarer på Tårnbrygga Cafe og OkiDokk, noe som kan være en koselig start på dagen hvis du ligger ved gjestebrygga og ønsker frokost.

Jomfruland er rett og slett et sted verdt et besøk, er fantastisk å oppleve med båt, og du blir garantert mer enn 1 døgn!

(NB! Kan være vanskelig å få plass på gjestebrygga, får du ikke plass med én gang kan det være nyttig å ligge på svai og vente til ledig plass).

Trosbyfjorden – Kreppa – Kragerø

Seiler du østfra og kommer forbi Langesund og Rognsfjorden har du flere valg når det gjelder rute til Kragerø. Min anbefalte rute er via Trosbyfjorden, via Valle og Kreppa, videre til Kragerø. Denne turen tar noe lengre tid, men er en flott skjærgårdsopplevelse. (NB! Det smale sundet mellom Kjønnøya og fastlandet passer for små båter under 25 fot og uten mast. Større båter kan gå på utsiden av Kjønnøya, forbi Valle og rett til Kreppa. Når du kommer gjennom det smale sundet, åpner Trosbyfjorden seg opp til et virkelig ferieparadis. Her kan du legge til i naturhavn hvis du ønsker å bli en natt. Kjører du videre ut sundet tøffer du rolig forbi det idylliske tettstedet Hafsund. Her kan du stoppe og legge til for en gastronomisk opplevelse hos restauranten Havparadiset. Denne er åpen fra 25 juni til 8. august og er du en riktig morgenfugl har de gratis kaffe på brygga til alle mellom kl 07.30 og 09.00. Du kan lese mer om Havparadiset her.

Innseiling til Trosbyfjorden Innseiling til Kreppa

Bilde 1: Innseilingen til Trosbyfjorden (NB trangt og grunt sund)                                 Bilde 2: Innseilingen til Kreppa

Rett etter Hafsund kan du legge om styrbord og kjøre rolig mot Valle. Her er det 5-knops-sone hele veien. Når det åpner seg igjen, krysser du Vågøyfjord inn til Kreppa. Kreppa er en unik naturlig kanal som går mellom Langøy og Gumøy. Når Kreppa åpner seg igjen, har du 10 minutter igjen før du ankommer Kragerø.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar