Båtblogg.no
Frydenbø

Vasking av båt

Vasking av båt – 3 tips til hvordan du enkelt holder båten ren under sesongen

Av Mats Hjørnevik 24. juli 2021

Vi ønsker alle at båten skal se mest mulig ny ut gjennom hele sesongen, og det krever jevnlig vedlikehold gjennom sesongen. Jevnlig vedlikehold av båten din vil gjøre

  • høstjobben mindre for deg /billigere hvis du kjøper tjenesten
  • båten din fin og glansfull gjennom hele sesongen
  • båten din mer verdifull på bruktmarkedet og øke levetiden på produktet

Jevnlig vedlikehold krever også mindre jobb hver gang, og kommer til å føles mye lettere. Vi gir deg derfor 3 tips til hvordan du jevnlig kan gjøre en god vask- og vedlikeholdsjobb på din båt, med minst mulig tid og best mulig resultat.

Oppretthold glans og shine fra gelcoaten på din båt

Jevnlig vask av båten er viktig for å holde båten ren og pen gjennom sesongen. En god start er å vurdere når du har tid og trenger å ta båtvasken. Det er nemlig med båt som med bil; du skal unngå å vaske din båt med kjemikalier under sterkt sollys. Når det kommer til utstyr og vaskemidler kan det være lurt å velge de sikre og spesialtilpassede midlene. Unngå vaskemidler med skurekorn i seg, disse kan ripe opp gelcoaten din og gi deg en større poleringsjobb etterpå.

Vask av vannlinje under sesongen er viktig for båtens fartsevne og ikke minst så lavt forbruk som mulig. Derfor kan det være nyttig å vaske denne jevnlig. Det kan du gjøre enkelt enten fra vannet mens du bader eller fra båten når du ligger rolig (gjerne ved brygga). Det finnes flere gode vaskebørster tilgjengelig, det viktige er at du kjøper deg en vaskebørste med mykt børstehode. Da vil du ikke skade overflaten, men rengjøre skånsomt.

Tenk også på miljøet, bruk vaskemidler som er skånsomme for miljøet og som er biologisk nedbrytbart, for eksempel dette.

Vask av vanskelige merker på gelcoat eller fenderlist: Magic Sponge/Eraser!

Du har kanskje sett en eller flere merker i gelcoaten som er vanskelige å få vekk. Dette kan ofte være merker etter fendere eller gummi på brygga, eller fra fendere og lignende.

Magic Sponge/Magic Eraser er en svamp som er veldig effektiv på riper og merker fra gummi/fendere. Denne skal du fukte jevnlig under bruk og klemme ut overflødig vann og bruke på ripene. NB! Det er viktig at svampen er fuktig under bruk for å unngå riper.

Vasking av fenderlistSe teknisk video for hvordan du kan vaske vekk riper i gelcoat og på fenderlist her

Vask av S-deck/mykt dørkbelegg

Dørkbelegget i båten blir ofte tilgriset av sand, grus, støv, matrester og drikke. Alt dette er det lurt å vaske vekk så tidlig som mulig slik at det ikke setter flekker. Dørkbeleggene er rimelig bestandige, men krever vedlikehold underveis. En støvsuger med tilpasset munnstykke (mykt, slik at det ikke riper opp dørken) anbefales for å innledningsvis få opp det av skitt som sitter løst (du får for eksempel en batteridrevet støvsuger med 12V og 230V lading for båt, denne er praktisk og fungerer godt til båter under 30 fot. Her er et eksempel på en slik støvsuger.

Vasking av dørkbelegg

Etter støvsuging kan du gjerne bruke en mikrofiberklut og vann for å dra av det av skitt som ikke støvsugeren fikk med seg. Husk og enten bruke rent vann, eller vaskemidler som er egnet for dørkbelegg. StarBrite Vinyl Guard og Megiuars Vinyl &Rubber er eksempler på produkter som kan gjøre jobben, men husk igjen å ikke påføre rengjøringsprodukter i direkte solskinn.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar