Båtblogg.no
Frydenbø

20200330_Bilde for bloggpost trenger du båtplass

Veien til båtførerbeviset – hvordan tar jeg båtførerprøven og hvordan går jeg frem?

Av Erling Svendsen 7. mai 2020

Denne sommeren kommer sannsynligvis flere enn noen gang til å bruke dagene på sjøen. Innenfor Norges grenser er det påbudt med båtførersertifikat hvis du skal føre fartøy med lengde over 8 meter eller med motor som er over 25 hestekrefter. Men hvilke krav setter dette, hvordan skaffer du deg båtførerbevis, og hva bør du tenke på?

Abonner gratis på båtblogg.no og få tilsendt rykende ferske nyheter direkte i din innboks hver uke

Hvorfor båtførerprøve og båtførerbevis?

Som en hovedregel anbefales det at alle som skal ferdes i båt og ha gjennomført og bestått båtførerprøven. På et båtførerkurs lærer man helt grunnleggende kunnskap som er svært nyttig, men også interessant. Det å ferdes på sjøen medfører også et ansvar for å ta vare på hverandre, og den gylne regelen er alltid å forsøke å unngå farlige situasjoner eller tidlig gjøre tiltak for å redusere eventuelle farlige situasjoner. Sentrale tema som navigasjon, sette posisjon og kurs, lanterneføring og ikke minst forstå sjømerkene er områder som forsterker din evne til å redusere andelen farlige situasjoner du kan dukke opp i.

Lanterneføring: en viktig kunnskap, og et klart krav. Klarer du å tyde hva slags fartøy du møter her?

 

Hvordan gjennomfører jeg båtførerprøven og hvordan får jeg tak i mitt båtførerbevis?

 1. Krav om obligatorisk båtførerprøve: Obligatorisk båtførerprøve må tas av alle født etter 1.1.1980 for å kunne føre fritidsbåt med en lengde over 8 m. eller motor som er større enn 25HK.
 1. Hva koster det å ta båtførerprøven? Det er en obligatorisk eksamensavgift på kr.765,- som må betales til Norsk Test AS. Tar du kurset som privatist tilkommer normalt et gebyr i størrelsesorden Kr.300,- som betales til godkjent testsenter.

  Det finnes også én dags intensivkurs man kan ta. Her får man undervisning, låner nødvendig kursmateriell og tar eksamen på samme dag. Før disse intensivkursene er det helt klart lurt å lese seg opp på pensum i forkant. Intensivkursdagene har mye innhold på relativt kort tid, og det er fort å falle av på viktige pensumområder.

Boka «båtføreren» er en fin forberedelse til båtførerkurs og eksamen. Det kan spesielt være lurt å bruke litt tid på forberedelse hvis du melder deg på intensivkurs.

 

 1. Prosessen – step by step:
  • Registrer deg hos Norsk Test, og betal med bank/kredittkort for å ta en eksamen. (NB! Viktig å gjøre dette før du tar prøven, da innlogging på båtførerregisteret.no kreves for å ta eksamen). Husk også å legge inn bildet av deg i forkant (typisk passfoto) av kurset og ikke minst eksamen, da det forsinker prosessen med å få tilsendt beviset ditt i posten hvis bildet må ordnes manuelt i etterkant.
  • Finn deretter et testsenter nær deg og kontakt dette for å avtale eksamensdato. Her er et eksempel på godkjent testsenter sentralt på Østlandet: https://tryggombord.no/
  • Eksamen avholdes, og det kreves at man har en score på 80% eller bedre, samt at du må ha over 80% riktig på emne 4 (særskilte viktige emner)
  • Når du har bestått eksamen, vil ditt båtførerbevis bli sendt deg i posten.

 

Vår anbefaling: Ta kurset – det er uansett godt å friske opp kunnskap!

Alle som fører båt bør ta båtførerprøven, uansett alder. Husk også at noe kan skje med den som normalt fører båten. Da er det viktig at andre om bord har fått opplæring i bruk av båt og motor for en sikker båttur tilbake til havn. Det er også uansett viktig å friske opp kunnskap og ikke minst bygge ny kunnskap, så selv om du har båtførerbevis i dag, eller er født før 1.1.1980 kan det være nyttig å ta kurset uten å ta eksamen.

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
 • 2 Kommentarer