Båtblogg.no
Frydenbø

Vinterlagring av båt – dette bør du følge med på

Av Mats Hjørnevik 15. januar 2021

Mange avslutter båtsesongen med effektiv og nøye rengjøring av båten før den skal i opplag for vinteren. Men det er flere ting du bør ha kontroll på underveis når båten ligger på land. Vi har samlet et knippe punkter du bør huske på og ikke minst sjekke i løpet av de kalde vintermånedene.

Utendørs opplag krever jevnlig tilsyn

Mange velger å ha båten i utendørs opplag, men dette er først og fremst vanlig med større båter. En god regel er å kikke innom båten 3-4 ganger per vinter slik at du tidlig kan avsløre eventuelle problemer med skadedyr, fukt eller andre mulige skadegrunner. Har du båten stående utendørs i krybbe eller på henger er det også viktig å rydde båten for snø ved større snøfall (husk at våt snø veier mye). Følger du med båten underveis i løpet av vinteren er sjansen mindre for at du får deg en kjedelig overraskelse når vårpussen skal gjøres unna. Her er noen punkter du kan tenke på ved utendørs opplag:

  • Sjekk skroget for vann – bunnpluggen bør skrues ut og oppbevares på et sted du vet du ikke mister den. NB! Husk å sette i bunnpluggen igjen før båten skal på vannet igjen.
  • Har båten toalett-system er det viktig å tømme dette sammen med vannsystemet. Ferskvann fryser raskt og det er viktig at systemet er tomt da ventiler og koblinger ofte kan ødelegges ved frost.
  • Ta ut batteriet, plasser det på et lunt og tørt sted, og sørg for å lade dette opp. Da er det klart til bruk året etter.
  • En lur idé er å ta ut puter og kalesjen, og lagre dette på et tørt sted slik at du unngår jordslag.
  • Husk også å lagre båten i den stillingen og vinkelen båten ligger i når den er i vannet. Hvis du lagrer båten uten å dekke den til, og attpåtil legger den skjevt eller med baugen for høyt kan du risikere at regnvann/smeltevann ikke renner ut gjennom dreneringen, men slipper inn i skroget.

Båt i opplag

Husk – 15 minutters ettersyn kan her spare deg for mange tusen kroner. Vær føre-var.

Skadedyr – typiske skader som kan påføres

Skadedyr er ikke uvanlig i båter og kan forårsake skader som kan bli dyre. Type båt du har og stedet du har den liggende er viktig for hvilke skadedyr som du kan være utsatt for. De som kanskje er spesielt kjente er smågnagere.

Et godt råd hvis du velger å lagre båten i krybbe eller på henger utendørs i vinter er å se til at for eksempel fortøyningstau eller annet tau ikke henger fra båten og ned til henger/krybbe/bakke. Da vil det være enklere for smågnagere å ta seg om bord.

Et annet godt råd er å unngå matrester eller smuler om bord, vær nøye under rengjøringen på høsten.

Forsikring – vær klar over din avtale

Mange forsikringsselskap opererer med egne forsikringer for bruk hele sesongen eller periodevis (for eksempel fra våren til høsten). Les også vilkårene dine nøye, har du opplag utendørs på vinteren kan det være at også opplagsutstyr er en del av forsikringsavtalen din.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar