Båtblogg.no
Frydenbø

Bilde - Blogginlegg bunnstoff

3 viktige huskeregler for optimal ytelse fra bunnstoffet på din båt

Av Mats Hjørnevik 12. juni 2021

 

Bunnstoffet på båten spiller en viktig rolle og dekker flere funksjoner. Korrekt forberedelse, påføring og vedlikehold er viktig for bunnstoffets effektivitet. Vi gir deg 3 viktige huskeregler for å sørge for at ditt bunnstoff gir deg problemfritt båthold i sommer.

Huskeregel #1: Nøkkelen til suksess ligger i forberedelsene

  • Vask båten godt når du tar den opp etter endt sesong. Sørg for å få vasket av skjell og groe.
  • Vask over båten før du begynner med arbeidet på våren. Det viktigste vil være at du har ren og tørr båt. (Et godt tips: Samtidig som du gjør denne jobben kan det være nyttig og gå over anodene på båten (hvis du har båt med aluminiumsskrog) og motoren, og sørg for at forrige sesongs bunnstoff enten er pusset ned eller fjernet.
  • Bruk maskeringsteip for å legge riktig vannlinje. Vi anbefaler for eksempel Scotch blue, som gir deg en passe bred og er enkel å legge på. Du kan gjerne gjøre forberedelsene til vannlinjen når båten ligger på vannet slik at du ser denne greit. Det er viktig å sette høy nok vannlinje, slik at du unngår groing på skroget. 1-2 cm over vannet på en glassfiberbåt er vanligvis en fin avstand. Har du aluminiumsbåt bør du legge en vannlinje på 5-6 cm over vannet.

Huskeregel #2: Riktig bunnstoff og riktig påføring

Det finnes flere forskjellige bunnstoff, hvor funksjonen de spiller er lik men måten de fungerer på er forskjellig. Vi skiller som regel mellom selvpolerende og hardt bunnstoff. Selvpolerende bunnstoff slites av i løpet av sesongen (som følge av vannet som glir mot skrogsiden under fart eller strømmen i havnebassenget). Hardt bunnstoff er beregnet for planende båter og er ikke selvpolerende, men er laget for å være mer bestandig. Begge typer bunnstoff har god effekt, men det har vist seg at selvpolerende bunnstoff har blitt mer populært og fungerer veldig bra på planende båter også. Raske båter som brukes veldig mye, bør imidlertid fortsatt få et strøk med hardt bunnstoff, for å sikre at ikke bunnstoffet blir slitt av i løpet av sesongen.

Et godt tips her kan være å legge primer, hardt bunnstoff og så selvpolerende bunnstoff. Da vil du kunne få optimal beskyttelse og minimal groe. Legg gjerne de forskjellige lagene med forskjellig farge, da vil du se hvor det ytre laget har flasset av under sesongen og hvor du må til med utbedring for neste sesong. NB! Produsentene av bunnstoff har gjerne sin bruksanvisning for hvordan du skal legge deres bunnstoff. Selv om gir deg tips her, anbefaler vi at du følger produsentens bruksanvisning for bunnstoffet.

Et annet godt tips er å sørge for å kjøpe nok bunnstoff til påføringen du trenger. Hvis bunnstoffet du kjøper er av forskjellig batch, vil det kunne forekomme fargeforskjeller (små nyanser i fargen). Dette unngår du ved å kjøpe maling fra samme batchnummer.

Mange produsenter, som for eksempel Jotun, gir 2-års-intervaller på sine selvpolerende bunnstoff. Da vil du kunne slippe unna med å påføre nytt bunnstoff hvert 2. år, men det er her veldig viktig at du vasker båten godt med én gang den er oppe av vannet.

NB! Husk at det er eget bunnstoff for aluminiums-båter. vi skal ikke bruke kobberbasert bunnstoff på aluminium, kobber og aluminium vil akselerere oksidasjonsprosessen og gjøre aluminiumen mer sårbar.

Huskeregel #3: Vedlikehold underveis i sesongen

Mange marinaer tilbyr tjeneste hvor du kan ta båten opp av vannet underveis i sesongen for vasking. I indre Oslofjord tilbys det også nå automatiske vaskeanlegg. Dette kan være en god investering for å opprettholde båtens fartspotensial og egenskaper under sesongen. Ikke minst vil du spare mye drivstoff på at båten er helt ren under.

 

God sommer!

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar