-
Skriv en kommentar
RIB (Rigid Inflatable Boat), har gjennom årtier vært en suksessfull arbeidshest på sjøen over hele verden. Båtene består av en fast (rigid/fast) og en pontong (inflatable/oppblåsbar) som gir båten dens oppdrift og bæreevne. Vi tar deg med på noen av grunnene til hvorfor RIB er blitt en så populær båttype.
RIB-konseptet er på langt nær nytt, og selve konseptet har hatt fokus i lang tid tilbake. Allerede på begynnelsen av 1900-tallet begynte tankene rundt en oppblåsbar (gummibåt) båt å melde seg for alvor, og utviklingen begynte for alvor å få momentum på 1930-tallet. Grunnen var at materialteknologien utviklet seg raskt på dette tidspunktet og flere jobbet med materialutvikling innen flere felt. Et av disse selskapene var Zodiac Aerospace, som i utgangspunktet jobbet med oppblåsbare ballonger, og senere luftskip. Utviklingen innen luftskip gikk raskt, spesielt drevet av de to verdenskrigene, og i løpet av perioden 1930-1955 kom materialene neoprene og hypalon sammen med mer avanserte lim. Dermed lå mulighetene for et sterkt material for oppblåsbare pontonger mer åpen enn den hadde gjort tidligere på 1900-tallet.
Bilde: Zodiac prosjekt-båt anno 1967
Samtidig som utviklingen på materialer til den oppblåsbare delen av gummibåten, utvikler material-kunnskapen seg på skrog. Glassfiber slik vi kjenner den i dag ble til på midten av 1930-tallet, utviklet i USA. Dette materialet gjorde det mulig å produsere sterkere skrog til gummibåtene og konvensjonelle båter. I 1934 kom da Zodiac med sin første «inflatable boat», altså gummibåt, og grunnlaget for RIB´en var lagt. Zodiac er i dag en av verdens største produsenter av RIB, fortsatt kjent for sine innovative løsninger, som avtagbare pontonger (Zodiac Marine ble skilt ut av Zodiac Aerospace i 2007).
Bilde: Zodiac gummibåt fra 1960-årene
Den første RIB´en dukker opp i litteraturen på slutten av 1950-tallet, og Atlantic College i Wales tok frem patentet til den orginale RIB´en i 1973, hvorpå de lisensierte denne til RNLI (som var det kongleige nasjonale livbåt-instituttet i Storbritannia). Dermed så den moderne RIB´en dagens lys.
RIB´ene er i stor grad bygget og produsert med skarpe V-bunner. Dette gjør at RIB-båtene egner seg godt til grov sjø og kan kjøres relativt raskt med god stabilitet. I tillegg skåner pontongene deg fra sjøsprøyt, selv ved grov sjø, grunnet dets lave posisjon ut fra skrogsiden. Dermed får du en ganske skånsom tur, selv med et veldig lavt fribord. Kjøreegenskapene til RIB´en påvirkes også av hvordan pontongene er designet og plassert. På noen RIB´er har du jevn størrelse på pontongen rundt skroget og lav plassering av denne, mens på andre båter (som for eksempel Nordkapp Airborne) har du en designlinje som smalner i baugen og akter. Dette gir seg utslag i en RIB som legger seg mer over i sving (litt som en konvensjonell skjærgårdsjeep), mens lavere plassering av pontongene gir mindre krenging i sving. Dette er noe du bør tenke på når du ser etter RIB, da båtene vil oppleves forskjellig i sjøen (en båt som Nordkapp Airborne vil ha G-kreftene jobbende mer ned mot dørken i sving, mens RIB´er som krenger mindre vil ha G-krefter som jobber mer sideveis).
Bilde: Nordkapp Airborne. Båten kjennetegnes av høytsittende og slanke pontonger som gjør at båten krenger mer i sving
Nettopp det lave fribordet (pontongene i all hovedsak) har vært en av de andre grunnene til at RIB har blitt en populær hyttebåt, bruksbåt og transportbåt i Norge. Båtene har ofte et enkelt vedlikehold og pontongene er greie å vaske/holde rene. I tillegg gir båtene deg noen ekstra frihetsgrader når du skal legge til, og det kan være greit når det er en marina med mye trafikk og lite plass, eller når det blåser mye og faren for skade på gelcoaten er større. Her kan du gå inn til brygga og velge selv om du ønsker å fendre eller ikke.
RIB´ene er også veldig praktiske med tanke på bagasje, med god plass på dørken og som regel mange smarte stuerom. I tillegg har mange RIB´er kommet med gode kalesjeløsninger, noe som gjør at du kan kjøre den i regn/dårlig vær uten å måtte stå eller sitte helt ubeskyttet.
RIB en består av flere gummimaterialer enn en standard glassfiberbåt, og etter en sesong med mye vær, salt fra sjøen og sollys krever det stell for at båten skal holde seg fin. RIB er en båttype som er relativt grei å rengjøre, men du må huske å bruke litt ekstra tid på å få pontongene rene. Jotun har laget en veldig god guide for hvordan du kan bruke deres «RIB cleaner» for rens og «RIB shine» for forsegling av gummimaterialet.
RIB´en er en sportslig, praktisk og allsidig båt, men som med alt av design kommer den med noen kompromisser. Denne typen båter er ofte trangere i bredden enn skjærgårdsjeeper på samme størrelse, fordi pontongene «stjeler» litt av plassen. Et godt tips er å ta en god titt på de forskjellige RIB-modellene du vurderer og se hvordan pontong-designet tar av den innvendige bredden i båten (her er det stor forskjell). Du bør også vurdere hva du skal bruke båten til i all hovedsak, og dermed vurdere vindskjerming og konsoll. Det er ingen hemmelighet at passasjerene sitter ganske ubeskyttet i en RIB kontra en bowrider, og fribordet er lavt. Her vil også pontong-designet spille inn, så dette kan være greit å vurdere før kjøp.
Lurer du på mer om RIB? Nordkapp og Zodiac har laget informasjonssider om dette de finner du her:
Av: Mats Hjørnevik
Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!