-
1 Kommentar
En av de tingene jeg virkelig har sett frem til er å fiske med er teiner, spesielt da teinefiske etter reker.
Nå som jeg har fått meg en skikkelig båt skal drømmen bli en realitet. Min sting 600 Pro HT er perfekt til dette formålet. Jeg får fint plass til 5 teiner akter og 5 teiner i det store området på baugen. Om jeg vil frigjøre litt plass kan jeg og stable teinene på taket. Det er god plass til samtlige teiner med alle tau, blåser og 4 ankre ombord. Alt dette får jeg stablet i båten uten å bruke plass inne i hytta. Kalde forblåste høstdager er ingen problem så lenge man har en lun og god hytte.
|
|
|
Teinene kan stables akter, i baugen og på taket. Om man ønsker er det plass til alle 10 teiner akter.
Jeg må også nevne stabiliteten: Sting 600 Pro HT er hele 236cm bred. Her kan flere voksne stå helt ute ved rekka uten noen som helst problem. Denne stabiliteten er helt nødvendig når mange og noen ganger tunge teiner skal dras opp fra dypet.
I denne artikkelen skal jeg vise hvordan jeg har satt sammen lenkene med reketeiner. I neste artikkel skal jeg ta med dere ut for å sjekke fangsten, gi litt tips om plasser og erfaringer jeg har opparbeidet meg. Kanskje blir det selvfisket reker på menyen, det hadde hvert så gull!
Reketeinene har jeg kjøpt hos Frøystad. https://froystad.no/categories/reketeine
Her dras teinene for første gang. I neste artikkel vil dere få se resultatet :)
Bestillingslisten ser slik ut:
Reketeinene kom flatpakket fra Frøystad, meget enkel montering. Monterinsanvisning følger med i sendingen.
|
|
Sendingen er kompakt, teinene er enkle å montere selv.
Teinene monteres med strips som også følger med i sendingen. De store lokkene på teinene er hengslet, det følger med strikker og krok som holder lokket på plass. I dag så må man ha på røtetråd (bomullstråd) på teinene. Om du skulle være så uheldig å miste teinene vil tråden etter en stund råtne bort slik at teina åpner seg. Dette er et meget viktig tiltak i kampen mot spøkelsesfiske.
|
|
|
Teinemontering er i gang :) Bildet til høyre viser hvor jeg har montert bomullstråden
Man kan godt ha 10 reketeiner i en og samme lenke. Jeg har valgt å lage 2 lenker a 5 teiner. Har 2 meter fra lenka og ut til teina. Jeg har valgt å lage to lenker slik at jeg mer effektivt kan lete etter plasser som gir fangst. Det er bare å koble lenkene sammen når slike plasser er lokalisert. Lenge imellom hver reketeine bør ligge på 20-25 meter. Jeg har 25 meter imellom teinene. Fra loddet og opp har jeg ca 40 meter med flytetau der jeg har spleiset inn 110 meter synketau. Totalt ca 150 meter. Maks dybde jeg kan fiske på da er ca 130 meter.
|
|
|
Viktig med litt orden i sysakene når man lager slike lange lenker. Bildet til høyre. Her har jeg målt opp 5 meter. I hver ende en krok der jeg henger tauet. På denne måten er det enkelt å holde kontroll på lenken.
Jeg har etter gode råd fra min svoger som er en dyktig teinefisker spleiset alle skjøter. Jeg har også spleiset løkker til alle teinene. På disse løkkene har jeg sjakler slik at jeg enkelt kan ta av og på teinene fra lenka. Tro meg dette er meget lurt, det blir fort vas i tauene. Det å kunne ta av teinene fra lenka vil spare deg for mye tid og frustrasjon.
Et annet tips er å lage merker i endene som går ut til hver teine.
|
|
|
Øyespleis ut til hver teine. Lenkene har fått markeringer slik at jeg enkelt kan se hvilken rekkefølge teinene skal «sjøsettes». Bildet til høyre. I bruksanvisningen står det at man kan skru fast agnboksene. Jeg valgte heller å borre noen hull for slikt å sette de fast med strips.
Søkker er faktisk ganske så enkelt å lage selv. Jeg kjøpte en 25kg sekk med cement og 4 tomme malings bøtter. Vekt per anker blir da ca 7-10kg. Bland sammen cementen, legg ned noen kveiler med tau. Ps ikke hell vann i alle boksene samtidig, cementen tørker fort. Når cementen har tøket er det bare å snu bøttene på hodet, da detter ankeret ut av bøttene.
|
|
|
Agn til reketeiner.
Man kan bruke mange typer agn i en reketeine. Laksepellets, hummerpellets, makrell eller det beste som er softbates fra Frøystad. Jeg har ikke fått tak i softbates enda så jeg har testet med hummerpelllets og makrell. Det koselige med makrell er at man må fiske det først.
Makrellen legger jeg i dunker, lag i lag med en del havsalt. Mer om dette i neste artikkel.
|
|
|
Bilde: Glade fiskere ute for å skaffe rekeagn og litt digg kveldsmat.
Følg med videre for å lese del 2 i teinefiske etter reker og artikkelen slik fisker du makrell.
Før du setter i gang med teinefiske så bør du lese deg god opp i regelverket. Tapt redskap som fortsetter å fiske er en stor utfordring for våre hav. Det er viktig å ha teinevett slik at vi minimerer sjansen for å miste utstyret.
Anbefalt lesestoff:
Bjørn Tore er en erfaren sjømann og fisker, som brenner for det marine mangfoldet. Bjørn Tore er en av gründerne bak rosareke.no, en av Norges største blogger om fiske (med fokus på sjøørret-fiske). Ved siden av blogging jobber Bjørn Tore som sjøørretveileder i Norges Jeger- og Fiskerforbund, og bruker mye tid på sjøen. Bjørn Tore er også veldig opptatt av godt sjømannskap og sikkerhet på sjøen. Han er gjesteblogger her på båtblogg.no