Båtblogg.no
Frydenbø

LR_Nordkapp_N660_docked - overview - with canopy

 

Slik får du kalesjen og konsolltrekkene dine til å vare lenger

Av Mats Hjørnevik 25. august 2021

Mange opplever at kalesjen får skjolder og at knappene kan være vanskelig å få opp eller igjen. Vi gir deg noen råd og tips til hvordan du kan få kalesjen din eller konsolltrekkene dine til å vare litt lenger, og gjøre monteringen eller demonteringen lettere neste gang.

Knapper – påvirkes av salt og blir vanskelig å åpne/lukke

Knappene på kalesjen kan gjerne på slutten av en sesong oppleves å gå tregere. Dette er gjerne fordi metallet oksiderer som følge av at det utsettes for et fuktig, salt gjennom sesongen. Forskjellige typer metall oksiderer med varierende hastighet, utfordringen med kalesjeknapper og knapper til konsolltrekkene kan være at de ofte brukes når været er fuktig og pakkes ned før det er helt tørt. Dermed får du økt potensial for oksidering, med det resultat at du ikke får knappene fra hverandre igjen, eller at de blir trange og harde å få på. (Sleipner Motor har skrevet et godt innlegg om oksidering av metaller i vannmiljøer, denne kan du lese her)

Dette kan igjen resultere i at du river i stykker området rundt der knappen sitter, noe som gir en kjedelig reparasjonskostnad for kalesjen/trekket og fordyrer vedlikeholdet ditt. Dette kan du enkelt unngå ved å spraye knappene jevnlig gjennom sesongen med smøreolje som for eksempel 556 fra CRC industries. Denne beskytter knappene dine fra oksidering, smører dem og gir deg problemfri bruk gjennom hele båtsesongen. Vår anbefaling er å spraye knapper på din båt minst én gang hver måned gjennom sesongen. Husk også å gjøre dette før vinteropplag!

Kalesjen og konsolltrekket – vedlikehold er viktig

Kalesjene på båtene har forskjellig utforming og du får ofte en kombinasjon av trykknapper, knapper du presser på og kalesjehull som du trer på. Her er det viktig å vedlikeholde knappene slik vi beskrev tidligere i denne artikkelen. Båtkalesjens levealder avhenger av vedlikeholdet som gjøres underveis. Det er også viktig å huske på at riktig pakking av kalesjen vil gi denne levetiden den er designet for. Blant annet er plasten brukt i vinduer på kalesjen langt stivere enn selve duken, og vil kunne sprekke hvis kalesjen brettes på en måte som gir belastende bretter. En god rekkefølge for godt vedlikehold av kalesjen kan for eksempel være:

  • Vask og rengjøring
  • Tørking
  • Impregnering
  • Riktig oppbevaring

Skjolder i kalesjen kan for eksempel komme av eksponering av saltvann på kalesjen og gjentatt eksponering uten helt å få tørke (eksempelvis ved kjøring under kalde forhold med sjøsprøyt som slår over kalesjen og så nedpakking uten at kalesjen får tørke). Vedlikehold underveis er her viktig, og det kan være lurt å skylle av med ferskvann etter turen, og la dette lufttørke godt før du legger ned kalesjen.

God vasking og tørking er også viktig for at du unngår slitasje på sømmene i kalesjen. Vasker du for så å lagre uten god nok tørking kan sømmer og skjøter sakte men sikkert råtne. Derfor anbefales det både fra Hansen Protection og Kalesjefix.no å vaske grundig, men tørke enda grundigere. Der kan du også lese mer om hvordan du vasker og vedlikeholder din kalesje.

Impregnering kan også være et nyttig tips for at kalesjen holder styrken, formen og funksjonen. Dette gjøres etter rengjøring og tørking, men er som regel ikke et behov hvis båten er helt ny, men du bør vurdere å impregnere den fra båtens andre sesong ut utover. Båtmagasinet har skrevet en god artikkel hvor de også gir tips til middel for impregnering.

Husk også å lagre kalesjen din på et tørt sted for å unngå jordslag eller råte som kan tære på sømmene.

Følger du disse enkle stegene for vask og oppbevaring av kalesje, kan du etter all sannsynlighet få god bruk av din kalesje i mange år fremover, og du sikrer båtens verdi ved eventuelt videresalg.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar