Båtblogg.no
Frydenbø

Hva er høyhastighetsbevis for båt, og når gjelder det?

Av Mats Hjørnevik 4. februar 2023

Fra 1. juni 2023, må alle som skal føre båt under 24 meter og over 50 knop inneha et førerbevis for høye hastigheter. Vi gir deg en innføring i det du trenger å vite for at du lovlig fører din båt over 50 knop neste sommer.

Hva vil det si å ta høyhastighetsbevis?

Etter en periode på høring i 2020 og 2021, ble det i 2022 bestemt at alle som skal føre båt raskere enn 50 knop, og hvor båten er mindre enn 24 meter lang, skal besitte et høyhastighetsbevis. Altså et eget førerbevis for denne typen båter. 

Teoretisk del

Opplæringen og kurset for høyhastighetsbevis er delt inn i to deler, én teoretisk del og én praktisk del hvor begge delene må gjennomføres og godkjennes før utstedelse av beviset finner sted. Sjøfartsdirektoratet åpner for at den  teoretiske delen kan gjennomføres enten ved klasseromsundervisning eller e-læring (digitalt). Den teoretiske delen av kurset avsluttes med en teoretisk prøve. Du må ha bestått den teoretiske prøven og gjennomgått kurset før du har mulighet til å ta den praktiske delen av kurset.

Praktisk del

I den praktiske delen av kurset har sjøfartsdirektoratet valgt å skille mellom båt og vannscooter da disse er vurdert så vidt forskjellige at det kreves spesifisert opplæring. Minimumskravet til antall undervisningstimer er 6 timer, alt av tid utover dette er det kurstilbyderen som bestemmer. Den praktiske delen foregår som du sikkert forstår ute på sjøen eller på innsjø. Dette er for at instruktørene skal kunne gi deg de rådene du trenger for sikkert å føre båt over 50 knop, og du får her muligheten til å kjøre selv og dermed opparbeide deg praktisk kunnskap om høyhastighetskjøring. Typisk lengde på den praktiske delen er 2-4 timer, avhengig av hvor mange deltagere kurset har. Ønsker du å lese mer om emneplanen fra sjøfartsdirektoratet for høyhastighetsbevis finner du den her.

Noen ting som er greit å huske på.

Når det gjelder høyhastighetssertifikatet er det noen ting som er verdt å huske på:

  • Beviset gjelder for alle, uansett alder. Der hvor båtførerbeviset kun gjelder alle født fra og med 01.01.1980 og senere, gjelder høyhastighetssertifikatet alle, uansett alder, som skal føre båt under 24 meter og over 50 knop. Det vil si at hvis du er født før 01.01.1980 må du også ta høyhastighetsbeviset for å kunne føre båten din over 50 knop. Sjøfartsdirektoratet anbefaler at du setter deg inn i kravene og pensum for båtførerbevis før du tar høyhastighetsbeviset, hvis du ikke har tatt båtførerbeviset tidligere.
  • Noen av tilbyderne av kursing har både en teoretisk del og en praktisk del tilgjengelig, mens andre kun tilbyr teoretisk del og gjerne har avtaler med andre kurssteder om praktisk gjennomføring av kurset. Oversikt over tilbydere av kurs finner du her.

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

  • Skriv en kommentar