Båtblogg.no
Frydenbø

Nordkapp Enduro 805 - Sundeck boat - 26

Klar for ny båt? Vi gir deg guiden til skjærgårdsjeepen her!

Av Mats Hjørnevik 13. april 2020

Skjærgårdsjeepen er kanskje den mest populære båttypen i Norge, i hvert fall som hyttebåt. Grunnen er enkel, det er en praktisk, uproblematisk og effektiv båt. Jeg gir deg noen råd for hva du bør sjekke ut før du kjøper skjærgårdsjeep, og ikke minst noen tips til de små detaljene du bør se litt nærmere på.

Abonner gratis på båtblogg.no og få tilsendt rykende ferske nyheter direkte i din innboks hver uke

Den (aner)kjente allrounderen

Skjærgårdsjeepene er fartsglade båter, ofte med fokus på en aktiv kjørestil og plass til mange. Båtene er også brukt i stor grad til vannsportaktiviteter, og drar med riktig motorisering vannski, wakeboard og tube enkelt rundt i fjorden. Skjærgårdsjeepen er også åpen, med den fordelen at du får god oversikt forut og akterut. De fleste jeepene er også utstyrt med vannski-stang slik at det er enkelt å hekte på linen til vannsportaktivitetene.

A-Laget_TTL_6096 (1)

Skjærgårdsjeepene er selvlensende, det vil se at de tåler å ligge ute i røffe forhold med mye dårlig vær. Denne funksjonen gjør selvfølgelig også generelt renhold enda enklere, noe som kan være praktisk for en båt som også ofte brukes til fiske.

Denne typen båt er ofte brukt mye av én person alene, og du kan ofte merke om designeren av båten har skjønt behovene dine når løsningene i båten er tegnet inn. Er det enkelt å legge til alene? Er fenderne enkelt tilgjengelig? Fungerer fenderlistene godt? Er stuverom for tauverk enkelt tilgjengelig? Mitt tips er å spørre forhandler godt om dette der du drar for å se på båt, de har ofte mye praktisk erfaring med bruk av utstyret.

 

Innredningen er ekstra viktig i en skjærgårdsjeep!

Selv om skjærgårdsjeepen er ganske enkelt innredet sammenlignet med en daycruiser og en bowrider, er det noen ting som er viktig å huske på når du ser etter en god skjærgårdsjeep. Start alltid med spørsmålet: Hva er det egentlige behovet? Det kan være spennende å kjøpe større skjærgårdsjeep, men det er viktig å huske at med størrelsen kan det også bli vanskeligere å kjøre båten, spesielt i overfylte marinaer på sommeren. Mindre båter med lettere motorisering kan være lettere å kjøre, noe ofte er viktig for familiens yngre medlemmer.

Nordkapp Enduro 805 - Sundeck boat - 19

Noe jeg vet mange glemmer i prosessen med å anskaffe ny skjærgårdsjeep er det å prøve styreposisjon. Mitt generelle råd er: ta en god runde hos flere forhandlere av flere merke, sett deg ned i førerposisjon i cockpit og kjenn på følelsen. Legg også merke til hvor vindskjermen treffer deg, i noen versjoner kan du risikere at panneluggen din havner over kanten på vindskjermen (det kan ofte bli luftig når du er ute en kald sommerdag på sjøen). Hvordan sitter du i stolene? Er det stueplass til tingene mine (typisk lommebok, mobiltelefon, nøkler?

 

7 praktiske tips og råd til hva du bør tenke på når du kjøper skjærgårdsjeep

 

  1. Sjekk ut standardutstyr og tilleggspakker for båten. Er det forskjell i utstyrspakkene fra produsentene? Og er det forskjell på hva du får med? Tenk igjennom hva av utstyr du trenger for å møte det egentlige behovet ditt
  2. Ta en kikk på lastemuligheter i baugen og bak i cockpit. Er det plass til å frakte bagasje ved vått vær?
  3. Kalesje! Hvilke muligheter gir kalesjen meg, og hvor stor er den? Hvor mange sitter tørt ved eventuelt regnvær? Her er det ofte store forskjeller på båtene (test gjerne hvor vanskelig eller enkelt det er å sette opp kalesjen også, du har ofte dårlig tid når den skal opp i regn). Nordkapp har kjørekalesje på flere av sine modeller, se for eksempel hvordan sprayhood og kjørekalesje ser ut her.
  4. Hvordan fungerer motoren også med tung last? Husk at ved mindre motoriserte båter (lavere hestekrefter) som skal trekke vannsportaktiviteter vil styrken og momentet i motoren spille en rolle. Hvis du ikke rekker å prøvekjøre, spør forhandler! Les også hvordan Mercury forklarer hvordan deres V8-motorer fungerer.
  5. Er tilgangen i baugen enkel? Det er greit å ha med seg når du skal om bord med matvarer og annet utstyr
  6. Har båten smarte løsninger med fendere og tauverk? Husk at du ofte kjører en skjærgårdsjeep alene, og da er det veldig greit at fenderne er i armlengdes avstand og ferdig til å kaste ut. Er rommene for tauverk enkle å håndtere?
  7. Skjærgårdsjeepen er en arbeidshest og nyttig på hytta. Hva slags serviceintervaller har motoren (tid/timer)? Hvor får du mest tid på sjøen for pengene? Sjekk serviceintervaller og kostnader knyttet til dette, her kan du spare en del penger!

Av: Mats Hjørnevik

Mats er markedssjef i Frydenbø Boats, som selger merkevarene Nordkapp, Sting og Zodiac. Mats har utdannelse innen markedsføring og brenner for alt båt har å by på!

Abonner gratis nå - få rykende ferske nyheter fra båtbloggen i din innboks.
  • 1 Kommentar